Finans

Kæmpe projekt: AP Pension vil bygge en helt ny by

AP Pension skyder mindst en mia. kr. i opførelsen af byen Vinge i Frederikssund Kommune. Flere penge kan være på vej.

AP Pension skyder penge i den helt nye by Vinge i Frederikssund Kommune, hvor det er planen, at 20.000 mennesker skal bo. Foto: Henning Larsen Arkitekter.

Pensionsselskabernes indædte jagt på afkast fører nu til, at pensionsselskabet AP Pension skyder mindst en mia. kr. i en helt ny by på op til 20.000 indbyggere.

Byen, som bliver døbt Vinge, opføres i Frederikssund Kommune af entreprenørfirmaet MT Højgaard.

Etableringen af byen bliver et af Danmarks største byudviklingsprojekter med et areal på godt 350 hektar – større end Ørestad i København.

»Vinge Centrum er et meget ambitiøs projekt, som kommer til at danne rammerne for unge og ældre samt små og store virksomheder. Det bliver en by, der uden tvivl vil være et nyt knudepunkt i området – og alt sammen i fornuftig køreafstand fra København. Jeg er stolt over, at kommunen har valgt os til i et langsigtet samarbejde at stå for etableringen af bygningerne i Vinge,« siger Bo Normann Rasmussen, adm. direktør i AP Pension.

Vi føler ikke, at vi løber en stor risiko, fordi meget af det, som vi finansierer, bliver opført i samarbejde med Frederikssunds Kommune.

Bo Normann Rasmussen, adm. direktør i AP Pension.

Men er det ikke risikabelt at kaste pensionspenge efter en ny by, som trods alt kommer til at ligge 45 km fra København?

»Det korte svar er nej. Vi føler ikke, at vi løber en stor risiko, fordi meget af det, som vi finansierer, bliver opført i samarbejde med Frederikssunds Kommune. Det giver et stabilt og langsigtet afkast. En del af det, som vi bygger, sælger vi desuden videre, og vi går først i gang med at bygge, når vi har fundet en køber til det, som vi ikke selv beholder,« siger Bo Normann Rasmussen om planerne om at opføre skoler, børnehaver, vuggestuer og ældreboliger.

En ekspert i den danske pensionssektor ryster da heller ikke på hovedet over AP Pensions nye investering.

»Tværtimod. Investeringen følger trenden mod, at pensionsselskaberne går tidligere ind i investeringerne. De tjener dermed nogle af de penge, som ligger i developerfasen i modsætning til tidligere, hvor de købte færdigbyggede ejendomme. Det er samtidig med til at diversificere investeringsporteføljen med større risikospredning,« siger Søren Andersen, aktuar og indehaver af rådgivningsselskabet FPension.

AP Pension tjener dermed nogle af de penge, som ligger i developerfasen i modsætning til tidligere, hvor de købte færdigbyggede ejendomme.

Søren Andersen, aktuar og indehaver af rådgivningsselskabet FPension.

Frederikssunds borgmester glæder sig til at byde velkommen til de mange nye beboere.

»Vi har lavet en aftale med regeringen om at bygge en S-togstation i Vinge Centrum, og så er der altså kun godt 30 minutter til København. Jeg er derfor ikke i tvivl om, at mange gerne vil bo relativt billigt og tæt på naturen i Vinge, og jeg ser frem til, at kommunen vokser med mange nye borgere, som jo også er lig med ekstra skatteindtægter,« siger John Schmidt Andersen (V), borgmester i Frederikssund Kommune.

Læs også
Top job