Finans
0

5.500 fyringer skal sikre verdens ældste bank 40 mia. kr. - og livet

Monte Dei Paschi vil lukke 600 filialer og skære 5.500 job som en del af den plan, der skal sikre, at verdens ældste bank får adgang til over 40 mia. kr. i statstøtte.

Foto: Annette Reuther/AP

Der er ingen plan B. Men målene kan nås.

Sådan lød det ifølge Bloomberg tidligere onsdag fra Marco Morelli, adm. direktør for verdens ældste bank, italienske Monte Dei Paschi.

Den igennem flere år nødlidende bank fik tirsdag EU-godkendelse til massiv statstøtte - reelt en statsovertagelse - og lagde tidligere onsdag så planen frem for genopretningen.

Den går i hovedtræk ud på at lukke 600 filialer, skære 5.500 stillinger væk - og skille sig af med nødlidende udlån for 28,6 mia. euro, svarende til næsten 213 mia. kr., inden udgangen af 2021.

De dårlige lån skal sendes til en statsligt kontrolleret fond.

Banken lånte ved udgangen af første kvartal lidt over 100 mia. euro ud og havde ca. 25.500 ansatte og 1.861 filialer i Italien.

Til sammenligning har Danmarks største bank, Danske Bank, kun 263 filialer - efter en årrække med filiallukninger - men ca. 1.700 mia. i udlån, og ca. 19.300 ansatte.

Den italienske stats beslutning om at træde ind med statsstøtte i stedet for en regulær afvikling af Monte Dei Paschi har udløst markant kritik fra en række sider, men blev sent tirsdag altså godkendt af EU-Kommissionen. Omkostningerne svarer ifølge en analyse fra Citibank til 1-2 pct. af Italiens BNP.

BRANCHENYT
Læs også