Finans
0

Danske Bank i stor satsning: Danskerne skal spare mere op i pension uden at miste penge her og nu

Ifølge en ekspert kan Danske Banks pensionssatsning sammenlignes med den historiske indførsel i 1987 af arbejdsmarkedspensioner, der erstattede lønstigninger med pensionsopsparing

Adm. dir. Per Klitgård kalder lanceringen af en ny pensionsmodel for et stort tiltag fra Danica Pensions side. Foto: Tobias Nicolai Kvist Larsen.

Til efteråret går Danske Banks pensionsselskab, Danica Pension, i luften med en stor satsning, som skal få danskerne til at spare mere op til alderdommen uden at skære ned på deres forbrug her og nu.

Det skal ske ved at lave faste aftaler med kunder og arbejdsgivere om, at halvdelen af de fremtidige lønstigninger automatisk ryger ind på pensionsopsparingen.

Det lyder simpelt, men det er genialt.

Per Klitgård, adm. dir. i Danica Pension.

»Vi ved, at folk har svært ved at spare mere op til pension, når det betyder, at de må give afkald på en ny bil eller en ferie her og nu. Derfor vil vi lave aftaler med kunder og virksomheder om, at 50 pct. af fremtidige lønstigninger og bonusser går til pension,« siger Per Klitgård, adm. dir. i Danica Pension.

Save More Tomorrow
  • Går ud på at få ansatte til at spare mere op ikke nu, men i fremtiden.
  • Det sker ved at aftale, at halvdelen af fremtidige lønstigninger automatisk spares op til pension.
  • Modellen er udtænkt af adfærdsøkonomer i erkendelse af, at mennesker har svært ved at spare op, hvis det koster forbrugsmuligheder her og nu.
  • Modellen blev introduceret i USA i slutningen af 1990'erne, - her er pensionsopsparing mindre udbredt end i Danmark.
  • I 2010 havde mere end halvdelen af de store amerikanske virksomheder taget den til sig.
  • Til efteråret introducerer Danica Pension modellen i Danmark.

Dermed bliver landets næststørste pensionsselskab og dets kunder en del af en international trend, Save More Tomorrow, som har vundet sin sejrsgang verden over de senere år. Modellen er udtænkt af adfærdsøkonomer i erkendelse af, at det er svært at få folk til at spare op, når prisen er, at man skal give afkald på forbrug i dag.

»Det lyder simpelt, men det er genialt. Vi har brugt halvandet år på at gøre os klar bl.a. ved at tilrette it-systemer, og vi ruller det ud i stor skala. Det er et tiltag, vi forventer os meget af,« siger Per Klitgård, som oplyser, at Danica Pension ikke har tal på, hvor meget kundernes pensionsopsparinger ventes at stige.

En meget attraktiv model. Det er kreativt og godt tænkt.

Svend Erik Hougaard Jensen, professor i økonomi.

Men internationale erfaringer viser, at der er meget at hente. Ifølge en amerikansk universitetsundersøgelse firdoblede lavtlønnede amerikanere i gennemsnit pensionsopsparingen fra 3,5 til 13,6 pct. af lønnen efter at have fulgt modellen tre et halvt år og fået i snit fire lønstigninger. Deres opsparing endte på et dobbelt så højt niveau som kollegaer, der ikke fulgte modellen.

Danica Pension
  • Landets næststørste pensionsselskab - PFA Pension er størst.
  • Har mere end 600.000 kunder.
  • Den samlede pensionsformue udgør 380 mia. kr., og de årlige indbetalinger 33,8 mia. kr.
  • Er et 100 pct. ejet datterselskab af Danske Bank.

Professor i økonomi og centerchef for Pension Research Center på CBS, Svend Erik Hougaard Jensen, sammenligner tiltaget med indførslen af arbejdsmarkedspensionerne i 1987 om end proportionerne er mindre.

»I 1987 aftalte regeringen og arbejdsmarkedets parter at lave en jobfest i stedet for en lønfest ved at bytte lønstigninger med pensionsopsparing. Det virker som om, at dansk økonomi er på vej ind i en for kraftig højkonjunktur nu med risiko for betydelige lønstigninger, og jeg hilser et tiltag virkelig velkommen, der kan tage brodden af det. Det er samfundsøkonomisk utrolig godt og en meget attraktiv model. Det er kreativt og godt tænkt,« siger han.

Danica Pensions største konkurrenter, PFA og Nordea Liv & Pension, oplyser, at de ikke er på vej med et tilsvarende tiltag.

BRANCHENYT
Læs også