Finans
0

Kineserne kaster kontanterne

I de største byer i Kina er det næsten blevet umuligt at betale med kontanter. I stedet tyr folk til deres mobiltelefoner, når de handler.

Kineserne bruger ikke kun mobilen til selfies. I de største byer i Kina er mobilen det foretrukne betalingsmiddel. Foto: Imaginechina via AP Images

Wechat. Eller Alipay? Mens danskere for alvor har lært at bruge MobilePay, er også verdens mest folkerige land godt i gang med at sige helt farvel til kontant betaling.

Det skriver New York Times.

Kina er systematisk og hurtigt i gang med at smide papirpenge og mønter på porten, og i stedet skal man i de største kinesiske byer nu bruge en smartphone for at betale for stort set alt.

På restauranter og i butikker spørger medarbejderne, om man vil bruge WeChat eller Alipay - de to mest populære betalingsmuligheder, der findes for smartphones i Kina. En udvikling, der har taget fart de sidste tre år.

»Set fra tech-udgangspunkt, er dette nok en af ​​de vigtigste innovationer, der er sket først i Kina, og i øjeblikket er det kun i Kina«, siger Richard Lim, administrerende direktør for venturekapitalfonden GSR Ventures til New York Times.

Statistikken taler sit klare sprog: I 2016 ramte Kinas mobilbetalinger 5,5 billioner dollar, ca. 50 gange størrelsen på USA's mobilforbrug til betaling på 112 mia. dollar, viser tal fra konsulentfirmaet iResearch.

Samtidig er ansigtsgenkendelse blevet en del af at betale regninger og andre udgifter i Kina.

Teknologien omkring ansigtsgenkendelse er nu blevet så sikker, at i omegnen af 150 mio. kinesere benytter sig af deres ansigt til at godkende finansielle transaktioner via Alibabas mobilbetalings-app, Alipay.

I Skandinavien har vi også næsten helt vænnet os fra at betale med kontanter, men her bruger de fleste dog i stedet et kreditkort, når der skal betales for varer. I Kina er man gået direkte over til mobilbetaling.

Omkring tre millioner danskere bruger Danske Banks app MobilePay til blandt andet at udveksle penge med andre brugere og betale regninger. I april i år lancerede MobilePay en ny funktion, der skal gøre det lettere også at betale med appen i butikker.

BRANCHENYT
Læs også