Finans

Anerkendt forsker med vild opfordring - vil have undersøgt om bankerne skal forbydes at eje realkreditselskaber

Lektor Johannes Raaballe er skeptisk over for, om Konkurrencerådets anbefalinger i en ny rapport vil øge konkurrencen i realkreditsektoren. Måske er det bedre bare at forbyde bankerne at eje realkreditselskaber, lyder det.

Forsker og lektor ved Aarhus Universitet Johannes Raaballe opfordrer til at undersøge, om det ikke ville være godt for prisen på danskernes boliglån at forbyde banker at eje realkreditselskaber. Foto: Jens Dresling. Foto: Jens Dresling

Han vil gerne have mere konkurrence i realkreditsektoren, så danskerne kan få billigere boliglån. Han hilser derfor rapporten "Konkurrencen på realkreditmarkedet" fra Konkurrencerådet velkommen. Men – for der er et men – han ser gerne, at der bliver gravet et spadestik dybere.

»Rapporten er udmærket, og den dokumenterer svag konkurrence i realkreditsektoren. Men jeg er skeptisk over for, om de 16 anbefalinger i rapporten reelt øger konkurrencen. Jeg opfordrer derfor til, at man undersøger, om det, der skal til for virkelig at øge konkurrencen, er at forbyde bankerne at eje realkreditselskaber og vice versa,« siger Johannes Raaballe, forsker og lektor ved Aarhus Universitet.

Han er nemlig ret overbevist om, at det har en mærkbar effekt.

The dark side ved modellen er, at den hæmmer konkurrencen og gør boliglånene dyrere.

Johannes Raaballe, forsker og lektor ved Aarhus Universitet.

»Rapporten viser jo med al tydelighed, at danskerne i dag i praksis kun får ét lånetilbud i forbindelse med boligkøb – nemlig fra det realkreditinstitut, som ens bank ejer. Det betyder, at der ikke er incitament for de andre realkreditinstitutter i at konkurrere, for det ligger jo fast fra starten, hvilket realkreditinstitut kunden får et tilbud fra. Hvis nu bankerne ikke ejede realkreditselskaberne, ville de alle kunne indgå formidlingsaftaler med bankerne, og så var realkreditselskaberne interesseret i at konkurrere,« siger Johannes Raaballe, der har forsket i finanssektoren i mange år.

Han gør dog opmærksom på, at der også er fordele ved de såkaldte finansielle supermarkeder.

»Din bank kender dig jo og ved, hvordan din daglige økonomi ser ud, og om du normalt betaler dine regninger til tiden, eller har tendens til overtræk ind imellem. Det giver jo en række fordele, når man skal rådgive om et boligkøb. Men the dark side ved modellen er, at den hæmmer konkurrencen og gør boliglånene dyrere,« siger Johannes Raaballe.

Hvis det er for vidtgående at forbyde bankerne at eje realkreditselskaber, kan mindre måske også gøre det.

»Alternativt kunne man ændre loven, så formidlere af realkreditlån skulle formidle lån fra alle fire realkreditinstitutter. Altså tvinge en rådgiver i eksempelvis Sydbank til ikke bare at vise prisen på realkreditlånet fra Totalkredit, men også fra Realkredit Danmark, Nordea Kredit og BRFkredit,« siger Johannes Raaballe.

Læs også