Finans
0

Frustreret 20-årig er blevet selvstændig: Det sværeste har været at få en indlånskonto i Danske Bank

Som selvstændig kæmper Mille Blem på tredje måned for at få en bankkonto, og bankernes afvisning af små erhvervsdrivende er ifølge en revisor et generelt problem. Ministeren er gået ind i sagen.

Mille Blem (tv) åbnede et lille konditori i begyndelsen august, men har stadig ikke fået en indlånskonto i banken. Hendes mor, Anne Kristiansen, og far, Niels Blem, har givet en hånd med i opstartsfasen. Foto: Stine Bidstrup.

20-årig Mille Blem åbnede i begyndelsen af august et lille konditori, men hun har stadig ikke en indlånskonto i sin bank, Danske Bank, og hun har derfor problemer med at håndtere kundernes indbetalinger og betaling af leverandører.

»Jeg skal ikke låne penge. Jeg skal bare sætte penge ind og kunne trække dem ud igen. Min bankrådgiver siger, at banken vil samarbejde, men det synes jeg ikke, at den gør, for jeg har stadig ikke fået en konto,« siger Mille Blem, indehaver af Mille's Minis, som ikke kan tage imod Dankort, fordi det forudsætter, at hun har en konto at knytte dankortterminalen til.

»Det betyder, at jeg mister nogle kunder, for der er ikke særlig mange, der går med kontanter mere,« siger Mille Blem.

Opstarten af egen virksomhed har været en stor mundfuld med masser af arbejde.

»Der er mange ting, man som selvstændig skal have styr på, men det sværeste har været at få en indlånskonto. Det kæmper jeg med,« siger Mille Blem.

Hun er ifølge revisionsfirmaet Eye-revision langtfra alene.

»Bankerne vil næsten ikke røre disse kunder, og flere banker har direkte sagt til mig, at det er, fordi de ikke tjener nok på dem,« siger Jacob Larsen, indehaver af Eye-revision.

Ifølge ham er myndighedernes og bankernes krav til dokumentation så omfattende, at han ofte bruger en til to arbejdsdage på at fremskaffe den. Derefter bruger bankerne ofte måneder på at behandle sagerne og siger ofte »nej tak« til kunden, som så skal starte forfra i en ny bank.

»Det er et generelt problem i branchen. Selvfølgelig er der sket noget med kravene til bankerne siden finanskrisen, men de forlanger nærmest, at man som nyetableret virksomhed skal kunne sige, hvad man tjener i morgen, og hvad pengene skal bruges til. De er helt nede i detaljen,« siger Jacob Larsen.

Frustrationerne over bankerne fik ham tidligere i år til at tage sagen op over for erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), som har bedt bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, om at henstille til bankerne, at de pr. 1. oktober i år skal etablere indlånskonti.

»Jeg håber dermed, at vi har sikret, at man som en mindre eller nystartet virksomhed har adgang til en indlånskonto, hvilket er væsentligt for at kunne drive virksomhed,« skriver Brian Mikkelsen i en e-mail til Finans.

Danske Bank vil ikke udelukke, at der kan være sket fejl i den konkrete sag, men det er ifølge banken ikke normalen.

»I Danske Bank er alle kunder velkomne. Store, små, komplekse og ukomplekse,« siger Niels Bang-Hansen, direktør for business banking Danmark i Danske Bank.

Bankernes interesseorganisation erkender dog, at bankerne ikke håndterer området tilfredsstillende.

»Vi erkender, at der er en udfordring her. Det er derfor, at vi har haft en drøftelse med Erhvervsministeriet om, hvordan vi kan løse det, for det er sådan, at nogle mindre erhvervsdrivende har haft problemer med at få en indlånskonto,« siger Kenneth Joensen, juridisk direktør i Finans Danmark.

BRANCHENYT
Læs også