Serier

Nykredit polstrer bundlinjen med krakkede andelsboliger

I år har Nykredit polstret sin bundlinje med 1 mia. kr. ved salg af kriseramte tidligere andelsejendomme. Mulig ny lovgivning kan gøre frasalg endnu mere attraktivt.

De forsvundne andelskroner
Nykredit har bogført en gevinst på 1 mia. kr. på at sælge ejendommene fra to krakkede andelsboligforeninger. Nu frygter formand Lasse Klubien (tv) og bestyrelsesmedlem Flemming Roland, at økonomien i den manøvre nu er blevet så attraktiv, at Nykredit vil lade deres andelsboligforening på Frederiksberg sejle ud over kanten. (Foto: Stine Bidstrup)

Nykredit kan polstre sit årsregnskab til et nyt rekordniveau forud for den forventede børsnotering, hvis flere velbeliggende kriseramte andelsboligforeninger i koncernens kundekreds sejler ud over kanten.

Det afsluttede halvårsregnskab endte i rekordniveau takket være en bogført gevinst på 1 mia. kr. på salg af to ejendomme, som Nykredit har overtaget fra krakkede andelsboligforeninger.

Nu er den næste forening på vej ud over kanten.

»Vi frygter at blive ofre for, at Nykredit vil polere sin bundlinje op til den kommende børsnotering. Over for os er de vendt rundt på en tallerken. For et par måneder siden sagde de, at de selvfølgelig skulle bidrage økonomisk til at finde en løsning. Efterfølgende har vi holdt et møde med dem, hvor de ikke ville tilbyde nye lån eller omlægge eksisterende lån. Den eneste holdbare løsning synes nu for dem at være et salg af ejendommen,« siger Lasse Klubien, der er formand for andelsboligforeningen Thyra Danebod på Frederiksberg.

Renteswap
  • Kort fortalt fungerer en renteswap ved, at en låntager optager et variabelt forrentet lån, som med en renteswap byttes til en fast rente i 20 eller 30 år.
  • Låntageren forpligter sig til at betale den faste rente i hele lånets løbetid, mens modparten betaler den variable rente. Hvis renten stiger i forhold til udgangspunktet ved lånets optagelse, tjener låntageren på renteswappen.
  • Hvis renten falder, taber kunden på renteswappen, fordi man har forpligtet sig til at betale forskellen mellem det nye aktuelle renteniveau og den aftalte, faste rente i hele swapens løbetid.
  • En faldende rente betyder, at prisen for at købe sig fri af en renteswap vokser voldsomt. Det er et problem, hvis man gerne vil ud af aftalen før tid, fordi man skylder flere penge væk end lånets oprindelige størrelse.

Nykredit har ellers i årevis kæmpet med næb og klør for at undgå konkurser i de andelsboligforeninger, som er kommet i problemer på grund af giftige renteswap-lån.

Det glohede ejendomsmarked har regnskabsmæssigt gjort det til en bedre forretning at lukke velbeliggende kriseramte andelsboligforeningerne ned og sælge ejendommene frem for at holde dem økonomisk flydende.

Fremover kan det at lade kriseramte andelsboligforeninger sejle ud over kanten blive økonomisk mere attraktivt. Sidste år færdiggjorde en arbejdsgruppe under erhvervsministeriet en rapport med anbefalinger til en ny andelslov, herunder at konkurser i andelsboligforeninger ikke længere automatisk skal føre til, at de tidligere andelsejere kan blive boende i ejendommen til en lavere omkostningsbestemt husleje efter en konkurs.

Gennemføres forslaget, vil en ejendom som Thyra Danebods blive 25-50 mio. kr. mere værd, vurderer ejendomsmægler Peter Winther fra Sadolin & Albæk.

Det skal ses i lyset af, at ejendommen sidst blev handlet til 227 mio. kr.

Nykredit afviser, at koncernen har skiftet spor og nu spekulerer i at lade andelsboligforeninger gå konkurs.

»Generelt kan jeg sige, at det altid er både vores første-, anden- og tredjeprioritet at forsøge i fællesskab at finde holdbare løsninger med de af vores kunder, der har udfordringer. Det lykkes heldigvis i langt de fleste tilfælde,« lyder det i en kommentar fra direktør Henrik Rasmussen fra Nykredit Bank.

BRANCHENYT
Læs også