Finans

Medie: Danske Bank i ny skandalesag om hvidvaskning

Gennem flere år sendte det brutale regime i Aserbajdsjan enorme beløb gennem fire konti i Danmarks største bank, Danske Bank. Penge, der er endt hos højtstående politikere i Europa, viser læk af data. Det skriver Berlingske.

Foto: Polfoto

Enorme summer fra diktaturet i Aserbajdsjan har gennem en årrække strømmet gennem Danske Bank og endt hos bl.a. højtstående politikere i hele Europa, der talte regimets sag, viser et nyt omfattende læk af data.

Flere eksperter anskuer det som bestikkelse. Det skriver Berlingske.

De afslørede data viser, hvordan det brutale regime i Aserbajdsjan i flere år har sendt store beløb gennem fire konti i Danmarks største bank, Danske Bank. Penge som er endt hos bl.a. magtfulde politikere, højtstående embedsmænd og indflydelsesrige mediefolk i hele verden, der offentligt har støttet regimets sag.

Berlingske har i samarbejde med andre journalister fra udenlandske medier gennemgået 16.000 transaktioner, og de viser, at tusindvis af banktransaktioner er blevet sendt gennem Danske Bank fra fire selskaber med tætte forbindelser til Aserbajdsjan.

En præsidentkandidat i et EU-land, en tysk politiker og valgobservatør samt ægtefællen til den øverste chef i FN-organet Unesco er blandt de mange modtagere af penge fra regimet, som har været massivt kritiseret for flere brud på menneskerettighederne.

Flere eksperter siger til Berlingske, at Danske Bank burde have reageret, og derfor har brudt reglerne for hvidvaskning. Det er anden gang på et halvt år, at banken er rodet ind i en sag om hvidvaskning. Den forrige sag drejede sig om hvidvask gennem det østeuropæiske land Moldova.

Danske Banks chefjurist Flemming Pristed lægger sig fladt ned og siger til Berlingske, at det er »desværre endnu et eksempel på, at vi i den her periode ikke har været gode nok til at forhindre, at vi kunne blive misbrugt til hvidvask og andre ulovlige aktiviteter i vores estiske filial«.

BRANCHENYT
Læs også