Serier

De blev lovet, at prisen ikke kunne stige: Nu bliver 60.000 boligejere med lån i Nykredit ramt af prishop

Konkurrencerådet har givet grønt lys til prisstigninger på realkreditlån udstedt af Nykredit Realkredit. Realkreditkoncernen er glad for afgørelsen.

Nykredits bidragsballade
Nykredit har stadig en gruppe gamle privatkunder, som konkurrencemyndighederne gennem årene har beskyttet mod prisstigninger. Foto: Jens Dige.

60.000 boligejere med lån i Nykredit kan se frem til, at deres realkreditlån stiger i pris.

Onsdag gav konkurrencemyndighederne Nykredit lov til at hæve bidragssatsen på lån udstedt i Nykredit Realkredit. Den kundegruppe har ellers stort set været beskyttet mod prisstigninger, siden Nykredit opkøbte Totalkredit i 2003, fordi konkurrencemyndighederne i den forbindelse beskyttede kunderne mod prisstigninger som betingelse for at godkende opkøbet.

Siden er bidragssatserne af flere omgange sat betydeligt op for de ca. 700.000 kunder med lån i datterselskabet Totalkredit, ligesom Nykredits konkurrenter gentagne gange har hævet priserne. Men bortset fra en tilladelse til en mindre prisstigning i 2011 er de 75.000 privatkunder med lån i Nykredit Realkredit gået fri på grund af konkurrencemyndighedernes beskyttelse.

Det ændrer sig nu.

Konkurrencerådet har givet Nykredit lov til at hæve bidragssatsen med op til 0,15 pct. for kunder med variabelt forrentede lån. Men bidragssatsen skal holdes i ro for kunder, der har et fastforrentet lån med afdrag. Det gør sig gældende for ca. 15.000 af kunderne i gruppen. Dermed kan 60.000 kunder se frem til prisstigninger.

»Det er ikke alle afgørelsens analyser og konklusioner, vi kan genkende, og der er flere af dens beskrivelser af Nykredits situation, vi ser anderledes på. Når det er sagt, så er vi tilfredse med, at det er lykkedes at blive enige om en aftale, der sætter nye rammer for prissætningen på lån til boligejere i Nykredit Realkredit,« siger Anders Jensen, koncerndirektør i Nykredit.

Det er lykkedes at blive enige om en aftale, der sætter nye rammer for prissætningen på lån til boligejere i Nykredit Realkredit.

Anders Jensen, koncerndirektør i Nykredit.

Nykredit bad i 2016 konkurrencemyndighederne om lov til at frigive prissætningen i Nykredit Realkredit, fordi koncernen ønskede at stille alle kunder i koncernen lige med samme betaling for samme lån. Dermed kan kunder med Nykredit-lån forvente en prisstigning, om end den formelle beslutning endnu ikke er truffet, da konkurrencemyndighedernes afgørelse er spritny.

»Vi vil nu overveje vores fremtidige prisstruktur på private lån i Nykredit Realkredit. Jeg vil dog gerne understrege, at uanset om vi vælger at benytte os af muligheden for at justere priserne eller ej, vil de berørte kunder fortsat have en af markedets laveste priser på deres lån,« siger Anders Jensen.

Størst prisforskel vil der være på F1-lån uden afdrag. De vil stige fra 0,60 til 0,75 pct. i bidragssats i Nykredit Realkredit. Flere af konkurrenterne tager ca. 1,4 pct. i bidragssats for den type lån, mens BRFkredit som det næstbilligste selskab tager godt 1 pct.

BRANCHENYT
Læs også