Finans

Regime aflønnede atleter gennem konti i Danske Bank

Og det er sket, uden at Danske Bank holdt øje med hvidvask og andre mistænkelige forhold.

Danske Bank har tidligere erkendt, at man ikke har haft styr på overvågningen af hvidvaskning. Foto: Rune Pedersen Aarestrup.

Velkendte navne fra sportens verden figurerer på listen over modtagere af penge fra fire konti i Danske Bank, der var kontrolleret af magteliten i Aserbajdsjan. I perioden 2012 til 2014 har milliarder fosset gennem kontiene, uden at Danske Bank har holdt øje med hvidvask og andre mistænkelige forhold.

Det skriver Berlingske Business.

- Vi har at gøre med et regime, hvor præsidenten har arvet magten efter sin far og i øvrigt ofte kritiseres for brud på menneskerettighederne. Her kan det trække i en anden retning at have en bred palet af eksempelvis sportsstjerner, der kan udtale sig positivt om landet og sætte styret i et positivt lys, siger Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, til Berlingske Business.

Ifølge avisen har den italienske fodboldklub Lentigione Calcio fået, hvad der svarer til 300.000 kr. Selskabet Nordland Development LLP, der er hovedsponsor for en østrigsk fodboldklub med aserbajdsjanske rødder, har fået flere millioner kr., og svigermoren til fodboldspilleren Peter Zlatinov har modtaget næsten 100.000 kr. "Til Zlatinov", som der står anført på transaktionen.

Berlingske Business har forgæves forsøgt at få et interview med en regimet i Aserbajdsjan. Derfor er det uklart, hvorfor myndighederne har valgt af aflønne sportsfolk gennem komplekse selskabskonstruktioner, der blandt andet involverer selskaber i Storbritannien og bankkonti i en estisk filial af en dansk bank.

Danske Bank har ikke villet kommentere konkrete kunder og transaktioner. Dog har storbanken tidligere erkendt, at man ikke har haft styr på overvågningen af hvidvaskning.

Læs også
Top job