Finans
0

I går brød Bitcoin 5000 dollar - i dag flirter den boble-anklagede valuta med kurs 6000

Kryptovaluta fortsætter torsdagens vilde rekordridt.

Mark Lennihan

Lidt mere end en måned efter at topchefen for en af verdens helt store finanskæmper, JP Morgan Chase-direktør Jamie Dimon, kaldte cryptovalutaen Bitcoin for svindel smadrer prisen nu dagligt gennem nye rekordniveauer.

Efter torsdag for første gang at have passeret en værdi på over 5.000 dollar - ca. 31.500 kr. - har Bitcoin fredag været tættere på kurs 6.000 end på gårsdagens rekord.

Det får man dog næppe en kommentar fra Jamien Dimon til - JP Morgan-chefen gider efter flere år med hårde bemærkninger om Bitcoin ikke længere tale om valutaen.

Siden Dimon i januar 2016 sagde »Bitcoin is going nowhere« er kursen steget fra lige under 400 dollar til 5.600 dollar i skrivende stund.

Dimon står dog ikke alene med kritikken. Blandt andet kaldte Yale-professoren og Nobelpris-vinderen Robert Shiller så sent som i september Bitcoin for det bedste nuværende eksempel på en prisboble.

»Jeg er ikke så negativ, som det måske kan virke til, men det der driver Bitcoin for indeværende er, som ved andre eksempler på bobler, en fortælling. Det er kvaliteten af fortællingen, der tiltrækker sig så meget opmærksomhed, og det er ikke nødvendigvis en holdbar udvikling,« lød det fra Shiller over for CNBC.

En endnu hårdere dom fældede centralbanken ECB's vicepræsident Vitor Constancio for nylig.

»Bitcoin er en form for tulipan,« sagde Constancio ifølge Reuters på en ECB-konference, med henvisning til det berømte tulipan-krak i Holland i 1630'erne.

»Det er et instrument for spekulation ... men bestemt ikke en valuta, og vi ser det ikke som en trussel mod centralbankernes politik«.

BRANCHENYT
Læs også