Gammel forside FINANS

På bogjagt i det bibliofile Paris

Spadser under platanerne langs Seinens bogboder, besøg byens litterære saloner, gør et køb i de store museumsboglader eller stik ind i de mange boghandler, hvor en kuriøs blanding af selvudslettende litterater og flamboyante filosoffer bladrer gennem nyudgivelserne med tænksom mine og rynkede bryn.

Artiklens øverste billede
Den gamle, engelske boghandel Shakespeare & Co. er et af Paris’ litterære trækplastre og en verdens vel nok kendteste boghandlere. Foto: iStock

På Café de Flore sidder en pudsig melange af Le Monde-bladrende intellektuelle og forfattere med iltert dirigenthår, buskede bryn og nikotingule negle. Verdenssituationen diskuteres ivrigt med halvsuttede cigaretter i flaben, mens andre småpludrer om deres seneste roman eller natlige erobring.

Men det er ikke kun på de gamle, legendariske kunstnercafeer at litteraturen lever. Den franske hovedstad er rig på boghandlere, og folk der tager bøgerne alvorligt. Vi har udvalgt syv steder, der på hver deres måde kan tilfredsstille den bibliofiles behov.                      

LES BOUQUINISTES
“Mennesket mister kontakten med virkeligheden, hvis det ikke er omgivet af sine bøger”, sagde François Mitterrand. Skal man tro den tidligere franske præsident, må pariserne derfor være i ganske tæt kontakt med virkeligheden. For ingen anden by i verden har givet sig hen til så pudsigt et litterært koketteri som Paris’ såkaldte bouquinistes, hvis små grønne træbåse flankerer Seinen, der deler byen på midten.

Bogladerne langs Seinen er proppet med souvenirs. Men nogle sælger stadig udelukkende bøger. Foto: Aske Munck

I over fem århundreder har de småhandlende pranget brugte bøger året rundt, hvis vejret tillod det. I begyndelsen blev de forvist af de etablerede boghandlere, der klagede over den unfair konkurrence, men i 1578 gav et kongeligt dekret 12 bogkolportører lov til at tage opstilling ved Saint-Michel-broen og Notre Dame. Selv om mængden af bogsælgere hurtigt blev udvidet, var det dog først i 1891, at de fik regulær tilladelse til at bolte de grønne båse fast til Seinekanten. Det er desværre en uddøende niche. Fristelsen til at lefle for turistdjævelen og overgive sig til Eiffeltårnspostkort og kinesiskproduceret plastikjuks er ganske enkelt blevet for stor for mange af dem. Men der findes stadig enkelte bouquinister, der holder traditionen i hævd. Leder man fx efter et bind i den prestigiøse Pléiade-serie, kan man med stor sandsynlighed finde den på quai Conti eller quai des Grands-Augustins. Og mens man er der, kan man jo lige så godt kaste et blik på nabobåsene, der er specialiseret i så forskellige ting som Jules Vernes værker, filosofi, psykologi eller gamle numre af det glittede magasin Paris Match. Bouquinisterne finder man langs Seinekajerne på begge sider af floden. Men kun i det helt centrale Paris. Åbningstiderne skiftende og kun i godt vejr.

GALIGNANI
Galignani er Paris’, ja hele kontinentets første engelske boghandel, der slog dørene op i 1801. Uanset om det handler om opslagsværker om franske oste, esoteriske rejseguider, digre værker om amerikansk udenrigspolitik eller digte af Baudelaire og Rimbaud, finder man det hos Galignani. Og hvis man leder efter en udgået bog i de majestætiske og mørklakerede træreoler, der stammer fra før Anden Verdenskrig, tilbyder etablissementet at fremskaffe den ved hjælp af deres store netværk hos forlæggere og antikvariater.

224 rue de Rivoli. www.galignani.fr

ARTAZART
Bag de malede facader i de klare pangfarver, der pryder knækket i kanalen, finder man tusindvis af såvel knastørre som rigt illustrerede bøger om kunst, grafik, design og arkitektur. Uanset om det er en fyndig analyse af Bauhaus-stilens stilistiske rødder, en fotobog med den humoristiske miniaturekunstner Slinkachus værker eller en kaffebordsbog om den franske mødeldesigner Jean Prouvé, så kan man finde dem i de bugnende reoler. Der er åbent dagligt.

83 quai de Valmy. www.artazart.com

SHAKESPEARE & CO.
Den charmerende og ekstremt rodede, engelsksprogede boglade Shakespeare & Co. har siden åbningen i 1951 tiltrukket en pudsig blanding af frankofile amerikanere og anglofile franskmænd, der alle mødes om litteratur i de kringlede gange, hvor bøgerne troner i bunker og stritter ud af reolerne. Til trods for det tilsyneladende kaos har de velinformerede og venlige ekspedienter et formidabelt overblik over stedet, som forfatteren Henry Miller i sin tid kaldte “et litterært vidunderland”. Sortimentet rummer bl.a. en fortrinlig samling engelsksproget litteratur om Paris og Frankrig, ligesom der jævnligt afholdes oplæsnings- og diskussionsaftener med prominente navne som fx Marjane Satrapi og Paul Auster. Her er sågar kurser i roman- og kreativ skrivning. Åbent dagligt fra 10 formiddag til kl. 23 om aftenen.

37 rue de la Bûcherie. www.shakespeareandcompany.com

LA HUNE
Kl. 22.45 er der stadig masser af kunder i bogladen La Hune. Grånende herrer med stålindfattede briller helt ude på næsetippen blader tyst i de seneste litterære bandbuller mod præsident Hollande, der fylder godt i bunken af centralt placerede politiske værker. Mens kvinder med solbriller og små hunde i designertaskerne lægger hovedet på sned i afdelingen for design.

En af årsagerne til, at forfatterne og de intellektuelle ikke har forladt kvarteret og stadig ynder at gå på Flore, er utvivlsomt, at cafeen er omgivet af byens bedste boghandlere. I den absolutte top ligger La Hune. Fra historie, politik, filosofi og psykoterapi til grafik, film, foto og indretning. Her er simpelthen alt. Men på fransk. Boghandlen holder åbent til omkring midnat, hvorefter man kan trække over på Flore og skrålæse høsten i poserne. Der er åbent hele ugen fra formiddag til sen aften.

16-18 rue de l’Abbaye. www.la-hune.com

MODE- OG DESIGNBOGLADEN LIBRAIRIE LEKS
Mangler der lidt lekture til kaffebordet derhjemme, bør man ikke snyde sig selv for et besøg i Librairie Leks ved Les Halles. Her finder man simpelthen alt inden for lækre glittede coffee table-bøger om mode og design, og det uanset om man leder efter noget om Guccis historie, en biografi om Karl Lagerfeld eller et af fotografen Helmut Newtons prægtige værker i stort format. Alt til rimelige priser. Og her er der med garanti ingen, som brokker sig, hvis man bladrer flere timer i de tusindvis af bøger og antologier.

19 rue Pierre Lescot.

LIBRAIRIE 7L
Den bibliofile designerkejser Karl Lagerfelds helt egen bogbiks (hvis navn både hentyder til adressen og udtales som c’est elle (det er hende)). Med alt hvad den kan trække af arkitektur, foto, kunst, mode, digtekunst, magasiner og blade – heriblandt en del værker om stil og arkitektur fra mesterens egen hånd. Tryk på knappen ved siden af døren for at komme ind. Især butikkens ikoniske tote bag til sølle 15 € er populær.

7 rue de Lille. www.librairie7l.com

Aske Munck er forfatter til Turen går til Paris

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.