#ParadisePapers: Rusland købte sig ind i Facebook og Twitter

To statskontrollerede russiske virksomheder var i en periode medejere i de sociale medie-giganter Facebook og Twitter, viser nyt læk.

Facebook og Twitter var angiveligt ikke klar over, hvem der stod bag investeringerne. Foto: Matt Rourke

Et nyt kæmpelæk af skattedokumenter afslører, hvordan den russiske stat via kringlede forretninger har været medejer af både Facebook og Twitter.

Det skriver britiske The Guardian på baggrund af dokumenter fra de såkaldte »Paradise Papers«, et nyt gigantlæk på 13,4 millioner dokumenter, som den tyske avis Süddeutsche Zeitung har delt med næsten 100 medier over hele verden.

Lækket afslører blandt andet, hvordan store virksomheder og ekstremt rige mennesker benytter selskaber i skattely til at skjule deres formuer og undgå at betale skat.

Ifølge The Guardian har to statskontrollere russiske virksomheder i en periode købt sig ind i amerikanske Facebook og Twitter.

Det drejer sig om den statskontrollerede bank VTB Bank, som i 2011 skød over 1,2 mia. kr. ind i en investeringsbank, der igen brugte pengene til at købe andele i Twitter via en kapitalfond.

Og om det statslige russiske energiselskab Gazprom, som omkring samme tidspunkt købte sig ind i Facebook. Det skete ligeledes gennem andre mellemvirksomheder, som endte med at eje Facebook-andele for næsten 6,4 mia. kr.

Både VTB Bank og Gazprom er omfattet af amerikanske sanktioner rettet mod Rusland.

Angiveligt viste Facebook og Twitter ikke besked om, at pengene i virkeligheden kom fra præsident Vladimir Putins inderkreds. En talskvinde for Facebook, Vanessa Chan, siger desuden til The Guardian, at Gazproms investering blev solgt for fem år siden, efter at Facebook blev børnsnoteret.

Læs også