Valgdrama i Viborg - Wilbek får borgmesterguld af S og DF

Ulrik Wilbek (V) bliver borgmester i Viborg.

Venstres Ulrik Wilbek bliver ny borgmester i Viborg
Foto: Tanja Carstens Lund

Trods et nederlag til partiet og tabte byrådsstole, overtager Ulrik Wilbek og Venstre borgmesterkæden fra nytår i Viborg.

Det ligger fast efter nogle timers intense forhandlinger på domkirkebyens rådhus, hvor spidskandidater har været i hinandens mødelokaler.

Da valgresultatet var klar midt på aftenen lå det fast, at Venstre fortsat er det største parti i Viborgs byråd. Antallet af mandater blev dog reduceret fra 10 til 12. Næststørste parti er Socialdemokraterne med 9, mens de konservative, som nu har borgmesterposten, øgede med et mandat til 7.

Forhandlingerne om konstituering - efter at de personlige var talt op - endte med aftale, hvor Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti peger på Wilbek som borgmester. Socialdemokraternes Per Møller Jensen bliver 1. viceborgmester.

»Vi har valgt denne løsning og skal forhandle videre i morgen, hvor jeg håber, at de konservative også går med i konstitueringen«, siger Ulrik Wilbek om aftalen.

Hos de konservative og den siddende borgmester Torsten Nielsen er der stor skuffelse over, at Wilbek og Venstre på valgnatten laver en løsning med S og DF.

»Vi er ikke indbudt til forhandlinger, og det virker højest besynderligt,« siger en tydeligt vred samt skuffet Torsten Nielsen. Tidligere på valgaftenen var hans ellers en glad mand, da hans parti gik frem i byrådet.

Ifølge Ulrik Wilbek samt spidskandidaterne fra S og DF er det planen at fortsætte forhandlingerne i løbet af onsdagen - bl.a. om fordeling af udvalgsposter m.m.

Op til valget har der de seneste dage være forlydender i Viborg om, at Wilbek og Socialdemokraternes Per Møller Jensen allerede før valgdagen havde aftalt en konstituering. Det afviser Ulrik Wilbek på valgnatten, mens Torsten Nielsen siger, at han mener, at nattens aftale tyder på, at der har været noget om de forlydender.

BRANCHENYT
Læs også