Hurtig luksus: Dette kan blive verdens første overlyds-privatfly

Kapløbet om at blive Concordens afløser spidser til.

Siden Concorden landede for sidste gang i 2003, har overlydsflyvning i passagerfly-branchen været en drøm, der ikke har kunne gå i opfyldelse. Det måtte folkene bag Aerion erkende, da finanskrisen satte en stopper for deres udvikling af verdens første private overlydsfly.

Men nu, 13 år efter selskabet blev stiftet, er giganten Lockheed Martin blevet partner på projektet, der nu ser ud til at blive en realitet. Lockheed Martin er pioner netop inden for supersonisk flyvning med stealthflyene F-117, F-22 og F-35. Samarbejdet mellem de to blev annonceret på 50-årsdagen for Concordens præsentation i Toulouse i Frankrig.

Aerion AS2 bliver et fly for de få. Det strømlinede privatfly får plads til maksimalt 12 passagerer. De tre motorer og det laminære design giver en rækkevidde på op mod 5.000 nautiske mil (ca. 9.600 km). Over vand vil den flyve mach 1,4, over land bliver tophastigheden mach 1,2.

Prisen lander på den anden side af 100 millioner dollars. Og har man de penge, må man vente lidt med at bruge dem. Aerion AS2s jomfrutur ventes at blive i 2023, mens certificeringen skulle være på plads i 2025.

Aerion AS2 er ikke det eneste selskab, der barsler med moderne overlydsfly. Herunder kan du se Boom Supersonics bud på et passagerfly med plads til 50 passagerer, der allerede har fået aftaler på plads med Japan Airlines og Virgin Galactic.

BRANCHENYT
Læs også