Handelskrig kan eskalere over Atlanten

Trump gjorde alvor af truslerne, og Europa har leveret første modangreb. Nu truer Trump med at svare igen-igen

USA's præsident Donald Trump lancerede de højere toldsatser under et møde med arbejdere fra den amerikanske aluminiumsindustri. Fredag rammer de Europa. Foto: Susan Walsh/AP

BRUXELLES — Der gik bare lidt mere end 20 minutter, fra den amerikanske handelsminister Wilbur Ross havde meddelt, at EU bliver omfattet af USA’s nye stål- og aluminiumstold, til reaktionen kom fra EU kommissionen.

»Det er ikke den måde, vi laver forretninger på, og bestemt ikke med langvarige partnere, venner og allierede. Nu, hvor vi har klarhed, vil EU’s svar blive proportionelt og i overensstemmelse med WTO’s regler,« udtalte handelskommissær Cecilia Malmström.

EU indbringer straks sagen for verdenshandelsorganisationen WTO, »eftersom de amerikanske tiltag klart går imod aftalte internationale regler,« fortsætte Malmström.

Samtidig indfører EU som direkte modsvar told på en længere liste af amerikanske produkter som peanutbutter, bourbon, kosmetik, t-shirts, Harley Davidson-motorcykler og kanoer. Desuden forbereder EU muligheden for at beskytte det europæiske marked med nye toldmure, hvis den stål, der nu ikke kan sælges i USA, flyder til Europa.

Handel

Krig

Fredag indfører USA 25 pct. told på stål og 10 pct. told på aluminium, der importeres til det amerikanske marked.

EU svarer igen med ekstra told på varer til et omfang af 2,8 mia. euros import fra USA, heriblandt bourbon, T-shirts og kanoer.

Ifølge Eurostat har Tyskland EU’s højeste eksport til USA. I 2017 var den på 112 mia. euro. Storbritanniens var på 52, Italiens på 40 og Frankrigs på 34. Danmarks var på 7 mia. euro.

Dermed er de første slag af handelskrigen igang, efter Europa ligesom Canada og Mexico de seneste måneder har forsøgt at tale præsident Donald Trump fra den ståltold, han lancerede i begyndelsen af marts.

Næste slag kan komme, hvis USA gør alvor af en trussel om at gengælde europæiske modsvar med endnu et modsvar – Washington er i færd med at undersøge en told på biler, hvilket især vil ramme Tyskland.

De seneste måneder har Trump også har lagt sig ud med mange europæiske regeringer ved at forlade Paris-klimaaftalen og Iran-aftalen om atomnedrustning.

EU’s stats- og regeringschefer havde på forhånd erklæret sig parat til at købe mere amerikansk naturgas, indlede en reform af WTO-samarbejdet og åbne europæiske markeder mere for amerikanske virksomheder. Men de 28 regeringschefer ville først forhandle, når USA havde fjernet truslen om den nye told.

Nu er truslen i stedet realiseret. Og den politiske løsning er endnu sværere at få øje på, vurderer André Sapir fra tænketanken Bruegel.

»Det var naivt, hvis EU troede på, at de kunne slippe fri af ståltolden uden at give noget igen. Trump har hele tiden krævet noget til gengæld. Nu har EU truet med modsvar, og så er det politisk svært at gå tilbage. Det vil eskalere situationen. Det er ikke i Europas interesse, hverken økonomisk eller politisk. Der er nogle regeringschefer i Europa, der nu skal overveje meget nøje, hvordan den amerikanske præsident kan håndteres,« siger Sapir.

Efter et møde med Wilbur Ross sagde den franske finansminister, Bruno le Maire, at »ansvaret falder udelukkende tilbage på USA. Det er kun dem, der skal beslutte, om de vil træde ind i en handleskrig med deres nærmeste allierede«.

På twitter skrev erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), at »det her er den helt forkerte vej at gå. Det var også budskabet på mit møde med Wilbur Ross tidligere på året. Frihandel er det bedste for alle og handelskrig producerer ingen vindere. Ærgerlig melding, som vi nu skal drøfte i regeringen.«

Ross udtalte, at USA ser frem til flere forhandlinger, »fordi der også er andre emner, som vi skal have løst«.

Læs også
Top job