Sådan undgår du fælderne i jagten på studiebolig

Flere unge bliver snydt for penge, når de leder efter en studiebolig. Men ifølge politiet er der gode muligheder for at undersøge, om alt er, som det skal være.

Det gælder om at have is i maven i jagten på en studiebolig. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi.

Fra lørdag bliver der rift om studieboligerne i landets storbyer, når tusindvis af unge får optagelsesbreve fra drømmestudiet.

Men allerede nu er mange unge i gang med at finde en bolig i studiebyerne, og hvert år bliver flere snydt – ofte for mange penge.

I den forbindelse har Syd- og Sønderjyllands Politis kriminalpræventive afdeling samlet en række gode råd til kommende studerende og deres forældre, så man ikke bliver snydt i boligjagten.

Er du på jagt efter en lejlighed, kan det nemlig være fristende at overføre et depositum, inden du står med nøglen og en lejekontrakt i hånden.

Derfor er det er vigtigt at bevare sin sunde fornuft og være kritisk, så du undgår at blive udsat for bedrageri, fortæller specialkonsulent i Syd- og Sønderjyllands Politi, Christian Østergård.

»Har du først overført penge til en kriminel, der udgiver sig for at være udlejer, er der meget stor risiko for, at alt er tabt. Vedkommende opererer måske fra udlandet, hvor det kan være yderst vanskeligt at få sagen efterforsket, vedkommende anholdt og pengene igen. Men er du årvågen som boligsøgende, er det vanskeligere for en svindler at snyde en,« siger Christian Østergård.

Syd- og Sønderjyllands Politi samlet en tjekliste, du med fordel kan krydse af under boligjagten:

Når du søger bolig:

 • Er der stavefejl og dårligt sprog i annoncen eller på hjemmesiden, eller virker materialet på anden måde uprofessionelt, kan det være et tegn på snyd. Ring evt. til personerne eller firmaet bag hjemmesiden og krydstjek oplysningerne.
 • Er boligen urealistisk billig? Det kan også være et tegn på snyd.
 • Søger du efter bolig på en hjemmeside, hvor det er gratis at indrykke annoncer? Vær opmærksom på, at den gratis service måske også lokker de mere useriøse udlejere frem.
 • Der er mindre risiko for at blive snydt, hvis du søger bolig på en hjemmeside, der er etableret og troværdig. Det er dog ikke nogen garanti for, at du ikke kan blive snydt.

Når du er i kontakt med udlejeren:

 • Er udlejeren den, han udgiver sig for? Kan du se, hvilket nummer udlejeren ringer/SMS’er fra? Tjek oplysningerne på for eksempel krak.dk. Sender vedkommende SMS via websites? Det kan være et tegn på snyd.
 • Taler du med den rigtige udlejer? Tjek hvem der ejer boligen. Det kan du gøre på Erhvervsstyrelsens hjemmeside www.boligejer.dk.

Når du indgår aftale om lejemålet:

 • Mød din udlejer ansigt til ansigt. Og overfør aldrig penge, før du har en underskrevet lejekontrakt.
 • Læs altid kontrakten grundigt igennem, inden du skriver under. Lad dig ikke presse til at skrive under.
 • Betal aldrig penge under bordet. Det er dels ulovligt, dels har du ingen juridisk mulighed for at få pengene retur, hvis du er blevet snydt.
 • Betal aldrig depositum kontant eller uden at have set din kommende bolig. Du kan eventuelt sætte pengene ind på en spærret konto – og dermed overfor udlejeren garantere, at du kan betale depositum - og efterfølgende lave en kontooverførsel, så modtageren kan spores.
 • Vær særligt opmærksom, hvis du bliver bedt om at benytte udenlandske betalingstjenester, og undersøg om overførslen kan føres tilbage i tilfælde af svindel.
 • Vær også meget på vagt, hvis udlejer beder om at få indbetalt indskud/depositum på en udenlandsk konto. Mange falske udlejere har konti i udlandet, og når først pengene er overført til en udenlandsk konto, er de svære at få tilbage. Du hæfter selv ved overførsler, i modsætning til når du bruger dit dankort.
 • Brug din sunde fornuft og mavefornemmelse. Hav is i maven, og lad dig ikke presse. Hvis et tilbud virker for godt til at være sandt, så er det det sikkert også.

Hvis det går galt:

 • Kontakt omgående dit pengeinstitut for at forsøge at få overførsel af depositum/husleje stoppet.
 • Saml alle dokumenter i sagen og anmeld svindlen til politiet. Ring 1-1-4 eller benyt anmeldelsesblanketten på www.politi.dk.
BRANCHENYT
Læs også