80 tons fisk døde i Filsø – nu svarer landbruget igen

Landbrug & Fødevarer mener, at landbruget er blevet udsat for en forfejlet kritik, efter at et pludseligt iltsvind resulterede i fiskedød i Jyllands næststørste sø.

Tilfældigt var Filsø under tæt overvågning af forskere fra Københavns Universitet, der er i gang med et nationalt forskningsprojekt, der skal undersøge miljøtilstanden og artsrigdommen i 30 genskabte danske søer, da vandet blev brunt som kakao og fiskedøden indtraf. Foto: Theis Kragh. Filsø i det sydvestlige Jylland blev genoprettet i 2012 og blev hurtigt den den mest artsrige sø med 52 forskellige plantearter.  I søen er der fugleøer og man kan vandre tværs over søen på en dæmningsvej. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix. Biolog og lektor Theis Kragh forklarer, at da det organiske materiale nåede ud i Filsø, begyndte bakterier at nedbryde det. Den proces brugte al ilten i vandet, og fiskene bukkede gradvist under. Foto: Theis Kragh.

Landbruget kunne ikke have forhindret det store iltsvind i Filsø, der kostede 80 tons fisk livet.

Sådan lyder meldingen nu fra Landbrug & Fødevarer, som samtidig langer hårdt ud efter både journalister og politikere for at være alt for hurtigere til at placere skylden for den store fiskedød hos landbruget...

Læs også
Top job