Nyhed: Brugte biler går som varmt brød. Nyhed: I 2022 bliver det »endnu dyrere at være dansker« ifølge økonomer. Nyhed: Mange råvarer er på vej ind i en supercyklus. Analyse: Forbrugervagthund kan komme kunderne til undsætning - måske er negative renter ulovlige.

Støjberg trodser DF: Vil frede og udvide integrationstiltag

Regeringen vil forlænge og udvide den integrationsuddannelse, som DF har som kardinalpunkt at få afskaffet.

Regeringen tilbød under skatteforhandlingerne i december 2017 DF at skrotte IGU'en for flygtninge med midlertidig opholdstilladelse. Også det er nu af bordet. Foto: Jens Dresling

Den omdiskuterede Integrationsgrunduddannelse (IGU) skal ikke bare fortsætte, når den udløber i 2019.

Den skal også udvides, så endnu flere flygtninge og familiesammenførte bliver integreret på det danske arbejdsmarked.

Uddannelsen har nemlig været intet mindre end »en succes«, fastslår udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og går dermed lodret imod et DF-krav om at skrotte IGU’en.

»Der er vores klare indstilling, at IGU’en skal fortsætte. Og måske skal vi i virkeligheden også se på, om endnu flere kan blive omfattet,« siger hun.

I dag kan flygtninge og familiesammenførte, der er mellem 18 og 40 år og har haft adresse i Danmark i mindre end fem år, optages på IGU. Gennem danskundervisning kombineret med arbejdsmarkedskurser og et praktikforløb er målet at få flere flygtninge i arbejde.

Integrations-grunduddannelse (IGU)

Uddannelsen er en indgangsvej til arbejdsmarkedet for nytilkomne flygtninge og familiesammenførte til flygtninge, hvis kvalifikationer og produktivitet ikke er så gode, at de kan få arbejde på almindelige danske løn- og ansættelsesvilkår.

IGU-forløbet varer to år. Det består af en praktikdel på en virksomhed i 84 uger samt en skoledel på 20 uger.

Praktikdelen aflønnes med en elevløn og skal give færdigheder inden for forskellige arbejdsfunktioner med relevans for arbejdsmarkedet.

Skoledelen består af sprogundervisning samt forskellige former for erhvervsrettet uddannelse.


DF: »Håbløs slingrekurs«

Ifølge et lækket aftaleudkast tilbød regeringen ellers under de forliste skatteforhandlinger i december 2017 DF at droppe IGU’en for de hovedsageligt syriske krigsflygtninge, der har en såkaldt midlertidig opholdstilladelse.

Men også det er nu taget af bordet, når regeringen i den kommende tid skal forhandle om en forlængelse af IGU’en med arbejdsmarkedets parter, der med trepartsaftalen fra 2016 står bag ordningen.

»Vores helt klare udgangspunkt er, at flere skal være omfattet – ikke færre. Også denne gruppe. Sådan vil det være, når vi sætter os til forhandlingsbordet,« siger Inger Støjberg.

Mens LO og DA roser ordningen, raser Dansk Folkeparti over »Støjbergs helt håbløse slingrekurs«.

»Menneskeligheden er åbenbart dømt til at begå sine fejl igen og igen. Da ministeren for en uge siden kritiserede Socialdemokratiets udlændingepolitik for at være fup og fidus var det et rent træf og en knockout. Næste gang bør hun bare stille sig foran et spejl, for det er regeringens politik, der er fup og fidus,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

Siden opstart er der oprettet i alt 1.616 IGU-forløb i 94 kommuner fordelt på 999 virksomheder.

En evaluering foretaget for Udlændingeministeriet viser, at ca. halvdelen af de adspurgte virksomheder og kommuner er tilfredse med ordningen.

Læs også
Top job