Socialdemokratiet vil løse lægemanglen med tvang

En ny tjenestepligt skal løse akut lægemangel i de klinikker og områder af landet, hvor der mangler praktiserende læger. Yngre Læger i skarp kritik.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen forslår, at alle nyuddannede læger skal arbejde et halvt år i almen praksis i en kommune med lægemangel. Jens Dresling // Politiken

Alle unge læger skal tvinges til at arbejde et halvt år i et af de stadig flere områder af landet, der mangler praktiserende læger.

Det mener Socialdemokratiet, der vil indføre en helt ny ”tjenestepligt” for unge læger.

»Der er katastrofal mangel på praktiserende læger flere steder, og derfor er vi nødt til i en periode ekstraordinært at bede unge læger give et ekstra bidrag,« siger S-formand Mette Frederiksen.

Det er chokerende, at man vil løse lægemanglen i primærsektoren ved at tvinge alle unge læger til at arbejde som praktiserende læger – vel vidende, at der er tale om meget unge og uerfarne læger.

Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger
Forslaget er en del af et sundhedsudspil, som partiet præsenterer fredag, og som ifølge formanden skal ses som et »valgoplæg«. Udspillet kommer, kort inden regeringen præsenterer sit eget udspil for området.

I dag har 69 pct. af de praktiserende læger lukket for tilgang af nye patienter. I 2014 var det tal blot 38 pct. Men hos Yngre Læger kritiserer formand Camilla Rathcke skarpt Socialdemokratiets forslag.

»Det er chokerende, at man vil løse lægemanglen i primærsektoren ved at tvinge alle unge læger til at arbejde som praktiserende læger – vel vidende, det er meget unge og uerfarne læger,« siger hun.

Manglen på læger i almen praksis er på få år steget markant og har bredt sig fra yderområderne til nu også at ramme hovedstaden og større byer som Randers, Esbjerg og Aalborg.

Ifølge Praktiserende Lægers Organisation kan de mange unge læger gøre stor gavn i klinikker med lægemangel. Men formand Christian Freitag advarer mod tvang. Til gengæld er han begejstret for, at Socialdemokratiet lægger op til årligt at uddanne 100 ekstra praktiserende læger.

Mette Frederiksen mener ikke, at det er urimeligt at tvinge de unge læger, som får en af de »bedste, længste og dyreste skattefinansierede uddannelser«, til at arbejde et halvt år i f.eks. en udkantskommune. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder idéen letkøbt og uholdbar.

»Hvilken børnefamilie eller alvorligt syg ældre efterspørger egentlig at møde en socialdemokratisk tvangsudkommanderet yngre læge, der udskiftes hvert halve år?« spørger hun.

Socialdemokratiets sundhedsudspil indeholder 13 initiativer og koster 1,25 mia. kr. årligt. Det skal bl.a. finansieres af, at den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode forlænges med en uge.

Læs også