Regeringen regner med, at 25 flygtninge vil udskyde familiesammenføring for penge

Forslaget om at give 1.000 kr. til flygtninge, der venter med at hente familiemedlemmer til Danmark, kritiseres af DF for ikke at »batte«.

I forhandlinger mellem regeringen og Dansk Folkeparti diskuterer man igen at give flygtninge penge for ikke at hente familiemedlemmer til Danmark. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn/Polfoto

Regeringen forudsætter i et internt notat, der danner grundlag for forhandlinger med Dansk Folkeparti, at et fåtal af flygtninge vil tage imod penge for til gengæld at udskyde retten til at hente deres familie til Danmark.

Forslaget er helt centralt i det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken, der forhandles i øjeblikket. Det går ud på at tilbyde de godt 4.500 hovedsageligt syriske flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus en kontant ydelse på 1.000 kr. om måneden for hver person, de udskyder at blive familiesammenført med. Dog maksimalt to personer.

Men regeringen skønner i et regeringsnotat, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, »at 25 personer, heraf 15 voksne, årligt ønsker at udskyde muligheden for familiesammenføring«.

Det står nu helt klart, at det her er ren symbolpolitik

Mattias Tesfaye (S), udlændingeordfører

Til sammenligning står der i notatet, at »et forsigtigt skøn« er, at antallet af familiesammenførte personer »vil udgøre i størrelsesordenen 1.000-2.000 i perioden 2018-2020«.

Tallene er behæftet med usikkerhed, da det afhænger af, hvor mange flygtninge der kommer, og hvor mange familiemedlemmer de har ret til at få til Danmark.

Dansk Flygtningehjælps asylchef, Eva Singer, vurderer, at et meget begrænset antal flygtninge vil tage imod tilbuddet.

»Der er tale om familiemedlemmer, der er internt fordrevet eller måske i en flygtningelejr i nærområdet. De befinder sig ofte i en farlig situation,« siger hun.

Selv om S bakker op om intentionerne i paradigmeskiftet, har partiet afvist forslaget om en kontantbonus.

»Det står nu helt klart, at det her er ren symbolpolitik,« siger udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S).

DF lægger afstand til forslaget:

»Det er et forslag, regeringen er kommet med. Det batter jo overhovedet ikke noget,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har ikke ønsket at stille op til interview.

Læs også