Politikere raser over bagmandspolitiets bommert: »Det er mig fuldstændig ubegribeligt«

Politikere er forargede over den manglende reaktion på advarsler om økonomisk svindel i Socialstyrelsen allerede tilbage i 2012.

Det er dybt kritisabelt, at bagmandspolitiet ikke reagerede på de rødblinkende advarselslamper.

Sådan lyder reaktionen fra Christiansborg, efter at det er kommet frem, at bagmandspolitiet SØIK allerede i 2012 blev advaret om den svindelmistænkte medarbejder i Socialstyrelsen Britta Nielsen.

Alligevel var det muligt at fortsætte svindelnummeret helt frem til oktober i år uden indgriben. Nu erkender bagmandspolitiet også, at svindelbeløbet kan overstige de 111 mio. kr., som man hidtil har regnet med.

»Det er mig fuldstændig ubegribeligt, at man lader sådan noget passere i stedet for at undersøge det. Jeg kan simpelthen ikke forstå det,« siger Marianne Jelved, socialordfører for det Radikale Venstre og fortsætter:

»Brodne kar kan ødelægge og undergrave den tillid, vores samfund er baseret på, og som er kolossalt værdifuld. De, der har ansvar, bliver nødt til at holde øje med, at den tillid også bygger på noget, der er reelt. Hvis der er mistanke eller kommer en henvendelse om, at noget er galt, så skal det undersøges til bunds.«

Danske Bank indberettede sagen til bagmandspolitiet i 2012, men oplysningerne blev ikke efterforsket. Sagen blev i stedet sendt som en sag om skatteunddragelse til Skat.

Heller ikke hos Dansk Folkeparti, er der tilfredshed med den manglende indgriben.

»Det er dybt kritisabelt, at der ikke er blevet reageret på de advarsler, der er kommet. Så havde vi trods alt kunnet have stoppet det her i tide. Der skal ryddes helt og aldeles op i det her, og der skal være fuldstændig gennemsigtighed over, at de penge der bliver udmøntet fra satspuljerne kommer i de rigtige hænder,« siger Karin Nødgaard retsordfører for Dansk Folkeparti.

En række parter har tidligere råbt op om, at bagmandspolitiets hvidvasksekretariat ikke har ressourcer nok til at tage hånd om alle de mistænkelige transaktioner, som blandt andet banker indsender.

»Det er da helt forrykt, at den her sag har kunnet været opdaget før. Det er et vink med en vognstang, som vi har fået mange af for tiden. Det er på tide, at bagmandspolitiet får flere ressourcer og kan komme økonomisk kriminalitet til livs,« siger Rosa Lund, socialordfører for Enhedslisten.

I 2012 da sagen blev indberettet til bagmandspolitiet af Danske Bank, var den én ud af ialt 4.511 indberetninger. Sidste år var antallet af indberetninger til SØIK næsten femdoblet til 24.911, mens antallet af ansatte i dets sekretariatet var faldet med to personer til 14.

Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokratiet, fremhæver ellers, at bagmandspolitiet SØIK allerede er blevet styrket for netop at bekæmpe økonomisk kriminalitet.

»Det, der er afgørende, er at finde ud af, hvordan sagen er kommet igennem nettet, og hvordan vi sikrer, at det ikke sker igen. I den seneste politiaftale har vi en klar aftale om at skulle styrke SØIK, og det vil jeg følge op på også er sket,« udtaler hun.

Hvis myndighederne ikke er deres opgave voksen, kan det få store konsekvenser for samfundet, mener socialordfører Laura Lindahl fra Liberal Alliance.

»Sådan nogle fejl er meget alvorlige, for det handler ikke bare om de penge, der i den konkrete sag er blevet svindet for. Det handler også om borgernes grundlæggende tillid til systemet,« siger hun.

Derfor vil Preben Bang Henriksen, retsordfører for Venstre, helt til bunds i sagen og få en redegørelse, der belyser, om det alene er et spørgsmål om de fornødne ressourcer.

»Der skal slet ikke være tvivl om, at hvis det er ressourcemangel, der er problemet, så er Venstre klar til at tilføre flere økonomiske ressourcer til bagmandspolitiet. Hvis det handler om bedre kvalificeret personalet, ved jeg ikke om det muligt, men vi vil strække os langt. Jeg vil ikke udelukke, at bagmandspolitiet kunne styrkes ved at indhente assistance udefra fra, fra eksempelvis revisionsfirmaer og statsrevisorer.«

Læs også
Top job