0

Advarsler mod TDC’s kinesiske partner får dansk efterretningstjeneste på banen

Venstres udenrigsordfører kræver, at justitsministeren undersøger truslen efter de britiske advarsler.

Det kinesiske selskab Huawei, der er en af verdens største leverandører af teleudstyr, bl.a. til TDC, er kommet i strid modvind. Selskabet er blevet udelukket fra en række vestlige lande. Arkivfoto: Mark Schiefelbein/AP

Mens flere af Danmarks tætte allierede af frygt for spionage fra Kina udelukker den kinesiske telegigant Huawei fra landenes kritiske teleinfrastruktur, fortsætter TDC samarbejdet med det omstridte selskab, som siden 2014 har stået for drift, vedligehold og levering af udstyr til det danske teleselskabs mobilnet.

Huawei er også en central aktør i de indledende skridt i opbygningen af TDC’s kommende 5G-netværk, selv om bl.a. USA, Australien og New Zealand tidligere på året har lukket 5G-nettet for Huawei, af frygt for at styret i Beijing via bagdøre i systemet skal få fingre i følsomme oplysninger.

Efter at chefen for den britiske efterretningstjeneste, MI6, i denne uge advarede mod de kinesiske teknologigiganters indtog i 5G-nettet, har også Storbritanniens største teleselskab, British Telecom, besluttet, at Huawei skal afskæres fra 5G-nettet, samt at alt udstyr fra den kinesiske telegigant skal fjernes fra det britiske selskabs 4G-mobilnetværk.

Udviklingen i Storbritannien får nu Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), der har et tæt samarbejde med briterne, på banen. Huawei er på »de danske sikkerhedsmyndigheders radar«, når det gælder udbygningen af 5G-nettet, oplyser FE-chef Lars Findsen og påpeger, at det ikke mindst er pga. den »dynamik, der er imellem selskaber i Kina og den kinesiske stat«.

TDC oplyser, at selskabet ikke er afklaret om, hvorvidt det vil fortsætte samarbejdet med Huawei, når en seksårig kontrakt udløber næste år. TDC vil heller ikke svare på, om det kinesiske selskab deltager i 5G-nettet, men understreger i en mail, at TDC »altid følger de danske myndigheders anbefalinger«.

Udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V) kalder de britiske advarsler »bekymrende«, fordi de kommer fra en tæt allieret.

Han kræver, at justitsministeren undersøger truslen og samtidig sikrer, at Danmark får samme oplysninger som briterne.

Få de seneste erhvervsnyheder med vores nyhedsapp
BRANCHENYT
Læs også