Serier

Theresa May udskyder historisk brexitafstemning

Den britiske premierminister har fortalt Underhuset, at afstemningen om hendes brexitaftale med EU ikke gennemføres som planlagt.

Brexit - britisk farvel til EU
Efter et hasteindkaldt regeringsmøde bekræftede børneminister Nadhim Zahawi ifølge Sky News, at den britiske premierminister nu vil vende tilbage til Bruxelles i et forsøg på at genforhandle aftalen. Foto: Tim Ireland/AP

KØBENHAVN/LONDON

Premierminister Theresa May meddelte mandag eftermiddag i en tale til Underhuset, at tirsdagens historiske afstemning om hendes brexit-aftale med EU ikke bliver afholdt tirsdag som planlagt.

Hun vil i stedet forsøge at få indrømmelser fra EU på det kontroversielle spørgsmål om det såkaldte ”bagstop”, der på trods af brexit kan binde Storbritannien og især Nordirland tæt til EU i mange år fremover.

May indrømmede, at der er »udbredt og dyb bekymring« over bagstoppet, og at hendes aftale derfor »ville blive afvist af et betydeligt flertal«, hvis afstemningen blev gennemført som planlagt.

Talen sker efter efter et hastemøde over telefon i regeringskabinettet tidligere mandag. Efter mødet bekræftede børneminister Nadhim Zahawi ifølge Sky News, at den britiske premierminister ville vende tilbage til Bruxelles i et forsøg på at genforhandle aftalen, som allerede er godkendt af EU’s regeringsledere.

Svaret fra Bruxelles kom omgående: Der er ikke mere at forhandle om.

Afstemningen i parlamentet skulle efter planen gennemføres tirsdag aften, men efter tre dages forhandlinger i Underhuset stod det klart, at regeringens forhandlingsresultat med stor sandsynlighed ville blive stemt ned.

Godt 100 af Theresa Mays egne konservative havde offentligt tilkendegivet, at de ikke kunne støtte hendes brexit-aftale, som den forelå. Og da oppositionen samt Mays støtteparti, nordirske DUP, også var imod aftalen, så det umuligt ud at få flertal.

Efter det ekstraordinære regeringsmøde mandag blev det meddelt, at May vil komme med en erklæring i Underhuset klokken 16:30 dansk tid, og britiske medier citerer samstemmende anonyme politiske kilder for, at afstemningen bliver udsat.

Det er uklart, hvad premierministeren så vil gøre for at finde en løsning.

Med beslutningen afværger May ikke kun et ydmygende nederlag, men også to truende mistillidsafstemninger. Labour har sagt, at partiet efter et forventet nej til aftalen vil kræve en mistillidsafstemning i parlamentet for at vælte den konservative regering. Samtidig er der risiko for, at Mays egne kritikere i det konservative parti ved et nej til aftalen vil udnytte Mays svækkelse til at udløse en intern afstemning om hendes fremtid som partiets leder. Fyres hun som partiformand, må hun også gå som premierminister.

Afstemningen tirsdag var i forvejen i de britiske medier udråbt som den vigtigste siden Anden Verdenskrig. Det omfattende aftalekompleks fastsætter rammerne for skilsmissen mellem Storbritannien og EU, som går hver til sit den 29. marts næste år.

Theresa May har forhandlet en relativ blød løsning, men den splitter parlamentet. Kritikken går især på, at Storbritannien risikerer at blive låst fast i EU-regler på ubestemt tid, mens andre mener, at det bedste vil være en endnu blødere model – den såkaldte Norgesmodel. En helt tredje fløj ønsker helt at aflyse brexit og foreslår en ny folkeafstemning.

Det hele kompliceres yderligere af usikkerhed om May i det hele taget kan udskyde afstemningen. Det vil ifølge nogle kilder kræve et flertal i parlamentet, og ingen aner, om det er til stede.

Læs også
Top job