Hvem er den næste? Canada er fanget i krydsilden mellem USA og Kina

Hvis handelskrigen mellem verdens økonomiske stormagter eskalerer, vil det også ramme andre lande, advarer Canadas premierminister. Onsdag blev en tredje canadier arresteret i Kina.

En politimand står vagt foran den canadiske ambassade i Beijing. De to lande er midt i en voldsom diplomatisk strid, efter at Canada på USA's anmodning anholdt Meng Wanzhou, finansdirektør for den kinesisk telegigant Huawai. Striden kompliceres af handelskrigen mellem USA og Kina. Foto: AP/Andy Wong

Hvem er den næste, der bliver arresteret?

Spørgsmålet har de seneste uger fået snesevis af canadiske, men også amerikanske erhvervsfolk til at indstille rejser til Kina i en eskalerende diplomatisk strid mellem Kina og Canada.

Nervøsiteten voksede, da endnu en canadier onsdag blev anholdt. Det er den tredje canadier i rap, efter at landet den 1. december på amerikansk anmodning tilbageholdt Meng Wanzhou, finansdirektør for Kinas telegigant Huawei, da hun var i transit igennem en lufthavn i Vancouver.

Amerikanske anklagere i New York havde krævet hende anholdt og ønsker hende nu udleveret. Det kinesiske selskab mistænkes for at havde overtrådt USA’s sanktioner mod Iran. Meng beskyldes personligt for at have løjet til banker for at gennemføre handler mellem Huawei og Iran.

Det er sjældent, at lande anholder hinandens toperhvervschefer, generaler eller politikere. At USA har anmodet Canada om det, ses af mange som et udtryk for en forværring af handelskrigen med Kina.

Det er imidlertid Canada, der betaler prisen.

To canadiere – en tidligere diplomat, Michael Kovrig, og Michael Spavor, en fremtrædende ekspert på Nordkorea - blev kort efter anholdt af kinesiske myndigheder. Beijing sagde, at de to mænd var under efterforskning for »aktiviteter, der var skadelig for den nationale sikkerhed.«

Canada har gjort det klart, at anholdelsen af Meng ikke var »en politisk beslutning,« men skete på baggrund af internationale aftaler. »Det er meget vigtigt for Canada, at udleveringsaftaler ikke bliver brugt som et politisk værktøj, og vi mener, at det er åbenlyst, at demokratiske lande som USA heller ikke gør det,« sagde Canadas udenrigsminister Chrystia Freeland.

Dette underminerede USA’s præsident Donald Trump imidlertid, da han sagde, at han var parat til at gribe ind, hvis det kunne hjælpe med at sikre »den største handelsaftale, der nogensinde er blevet indgået« med Beijing. Han antydede dermed, at USA var parat til at bruge anholdelsen af Meng i et større politisk spil.

Beijing har da heller ikke accepteret forklaringen fra Canada.

I et indlæg i den canadiske avis Globe and Mail skrev Lu Shaye, Kinas ambassadør til Ottawa, at »dem, der beskylder Kina for at tilbageholde personer som gengældelse for anholdelsen af Meng, først bør reflektere over de canadiske myndigheders handlinger.«

Det er ikke første gang Trump giver Canada problemer. Den amerikanske præsident har lagt straftold på canadisk stål og aluminium med den begrundelse, at det udgjorde en trussel mod USA’s nationale sikkerhed. Han har skab usikkerhed omkring samhandlen ved at true med at opsige den nordamerikanske frihandelsaftale, Nafta. Han har angrebet Canadas premierminister Justin Trudeau, ved at kalde ham »meget svag« og »uærlig.«

Ingen tilfældigheder i Kina

Men i denne strid synes Canada at være blevet fanget uforvarende i krydsilden mellem verdens to økonomiske stormagter. Flere iagttagere er ikke i tvivl om, at anholdelserne i Kina er en direkte modreaktion.

»I Kina er der ikke noget, som sker ved et tilfælde,« sagde Guy Saint-Jacques, Canadas tidligere ambassadør i Beijing, til den canadiske public servicekanal, CBC: »Hvis de ønsker at sende dig en besked, så sender de dig en besked.«

I Kina er der ikke noget, som sker ved et tilfælde

Guy Saint-Jacques, Canadas tidligere ambassadør til Beijing

Det var også analysen fra Dennis Wilder, en sikkerhedsrådgiver for Østasien under USA’s tidligere præsident George W. Bush: »Ved at lave et prominent eksempel ud af Canada, sender Beijing en besked til hele verden,« sagde han til tv-stationen Axios.

Frygten er, at handelskrigen mellem Kina og USA eskalerer og presser flere lande ud i lignende situationer. En ny kold krig, hvor de store magter kræver, at regeringer vælger side. Der tegner sig allerede et mønster.

Da USA for nyligt nåede til enighed med Canada og Mexico om en ny handelsaftale, der skal erstatte Nafta, var der opsigtsvækkende tilføjet en klausul om, at hver af de tre lande kan nedlægge veto mod nye handelsaftaler med tredjelande.

Selvom teksten ikke nævner Kina, var iagttagere enige om, at det for USA var et værn mod, at Kina kan snige sig ind på det amerikanske marked af bagdøren.

Kina har tidligere åbent brugt sin dominerende økonomiske størrelse som et pressionsmiddel.

Da Norge i 2010 gav Nobels Fredspris til den kinesiske menneskerettighedsaktivist, Liu Xiaobo, skar Kina drastisk ned på importen af norsk laks. Der gik syv år, før Kina genåbnede markedet igen.

I den nuværende krise har Hu Xijin, chefredaktøren for den regeringstro avis, Global Times, advaret Canada om, at situationen vil blive værre, hvis Meng bliver udleveret til USA.

Ingen kø for at støtte Canada

»Selvom Canada er USA’s allierede, bør den ikke lade sig trække ind i det kinesisk-amerikanske spil. Det er i Canadas bedste interesse at forsøge at forblive neutral,« sagde Hu i en video på avisens hjemmeside.

Indtil videre har hverken USA eller Canadas øvrige vestlige allierede stået i kø for at komme Canada til undsætning. Noget der tydeligt frustrerer Canadas premierminister Justin Trudeau.

»Dette er en situation, som du havner i, når de to største økonomier i verden, Kina og USA, indleder en slåskamp,« sagde Trudeau til City TV i Toronto: »En eskalerende handelskrig vil have utilsigtede konsekvenser for Canada og potentielt for hele den globale økonomi. Det er vi meget bekymrede for.«

Canadisk erhvervsliv har forstået budskabet og er begyndt at tage deres forholdsregler.

I den vestlige canadiske provins, Alberta, hvor direkte flyforbindelser til Beijing de seneste år har fået antallet af kinesiske turister til at eksplodere, har Travel Alberta indstillet alle markedsføringsaktiviteter, der involverer rejser til Kina.

»Indtil videre vil vores ansatte ikke rejse til markedet af hensyn til deres sikkerhed,« skrev Royce Chwin, Albertas tutistformand, ifølge avisen Calgary Herald i en intern email.

Regeringen i provinsen British Columbia har af samme grund valgt at udskyde en handelsrejse til Kina. It-giganten Cisco rundsendte en email til ansatte om at udskyde ikke afgørende rejser til Kina af frygt for, at de også kan blive mål, rapporterede New York Times.

Canadas regering har forsøgt at holde krisen under låg. Således accepterede Ottawa onsdag Beijings forklaring om, at der ikke var nogen forbindelse mellem den tredje anholdelse af en engelsklærer uden arbejdstilladelse og de to første arrestationer.

Den diplomatiske koldfront vil dog næppe lægge sig foreløbigt.

Selvom Meng Wanzhou, datter af Huaweis stenrige grundlægger, i dag er blevet løsladt mod kaution, har hun fået sit pas inddraget. Hun er under elektronisk overvågning, og en domstol i Vancouver vil først behandle amerikanernes krav om at få hende udleveret i februar. Indtil da vil Kina med al sandsynlighed opretholde presset.

Læs også
Top job