150.000 personer bestilte fire mio. cyberangreb

Dansk politi med i stor international politiaktion, der omfatter 20 lande.

Arkivfoto: Thomas Borberg/Polfoto

Det europæiske politisamarbejde Europol har i en kæmpe aktion i 20 lande fået lukket verdens største hjemmeside, hvor man kunne bestille DDoS-angreb. Lukningen skete allerede i april sidste år.

Siden lukningen er antallet af DDoS-angreb faldet med 60 pct.

Det oplyser Europol i en pressemeddelelse.

Europol har identificeret 150.000 brugere af hjemmesiden, der tilsammen har bestilt fire millioner cyberangreb. Blandt de anholdte er seks danskere. Politiet har også fundet frem til en række mindreårige i forbindelse med den omfattende efterforskning, fortæller Claus Birkelyng, der er leder af Nationalt Cyber Crime Center under Rigspolitiet. Den yngste skulle blot være 13 år.

De seks anholdelser i Danmark er formentlig kun starten. Ifølge Claus Birkelyng har politiet fundet frem til 12-15 interessante IP-adresser i Danmark.

»Sagerne er så blevet sendt ud til de forskellige politikredse, hvor man indtil videre har sigtet seks personer,« siger Claus Birkelyng. De danske brugere har angiveligt bestilt cyberangrebene for et beskedent beløb.

DDoS-angreb

DDoS står for Distributed Denial of Service, og der benyttes et computerprogram, som er spredt til adskillige computere.

Angrebet sker ved, at computerne via programmet i en uendelighed forespørger den samme internetadresse.

Det overbelaster på et tidspunkt serveren, der er udsat for angrebet, da den ikke kan besvare alle forespørgsler. Derfor går siden ned.

»Vi kigger altså med på nettet, ligesom vi samarbejder med en lang række myndigheder på nationalt og internationalt niveau om at efterforske de her sager,« siger Claus Birkelyng i pressemeddelelsen og tilføjer:

»Derfor vil jeg også opfordre de unge mennesker, der har evner inden for it, til at bruge dem mere konstruktivt.«

Bliver man dømt for et såkaldt DDoS-hackerangreb, som hjemmesiden har tilbudt, kan det give fængsel i op til to år, hvis der er tale om gentagelsestilfælde.

Mange sager ender dog med en bøde.

Læs også