Millionerne triller ind hos topcheferne: Flere er steget over 40 pct. på to år

Lønningsposerne bliver ved med at vokse markant blandt landets topchefer, viser en gennemgang lavet af Børsen.

I Novo Nordisk er topchef Lars Fruergaards løn steget markant de seneste år. Illustration: Anders Thykier

Der kommer langt mere i lønposen hos topcheferne i landets største selskaber. Det viser en gennemgang foretaget af Børsen.

F.eks. er lønnen steget mærkbart for den øverstkommanderende i Novo Nordisk ift. den tidligere topchef Lars Rebien Sørensen fik i 2016. Nuvlærende topchef Lars Fruergaard Sørensen fik i 2018 fik 41,3 mio. kr.

Et markant lønhop, som også mange af Danmarks øvrige topchefer kan prale af, viser en gennemgang af 2018-regnskaberne, foretaget af Børsen.

Hos FLSmith er topchef Thomas Schulz steget 58 pct. i løn på to år. I samme periode er Carlsbergs topchef Cees ’t Harts lønpose vokset med 45,4 pct.

Hverken Novo Nordisk eller FLSmidth vil kommentere de massive lønhop over for Børsen. Bestyrelsesformanden i Carlsberg Flemming Besenbacher forklarer dog lønsedlen til ølbossen således:

»Vederlaget afspejler de indgåede kontrakter, som er tæt forbundet med resultaterne. Jeg erkender blankt, at det samlede tal kan være meget svært at relatere til, men det afspejler en international sammenligning samt koncernens stærke økonomiske resultater. Carlsberg har gennemgået en fantastisk forvandling, og vederlaget til cheferne afspejler, at de i særdeleshed har leveret på vores finansielle mål,« skriver han i en mail til Børsen.

I Ørsted var topchef Henrik Poulsen i slutningen af 2018 selv ude i Berlingske og sige, at han godt kan forstå, hvis folk synes, hans årsløn »er på grænsen til det vanvittige«.

Finans kunne dog i slutningen af januar i forbindelse med Ørsteds regnskab fortælle, at Henrik Poulsens samlede lønseddel var vokset 28 pct. på to år, da han i 2017 fik et lønhop på 17 pct.

De massive lønstigninger i toppen af dansk erhvervsliv har gang på gang skabt stor debat - ikke mindst på Christiansborg. Bl.a. var Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen i efteråret ude og gå til angreb på de meget høje lønninger og bonusordninger.

Partiet foreslog f.eks., at chefløn over 10 mio. kr. ikke længere skulle kunne udgiftsføres før skat hos selskaber samt at maksimalt 20 pct. af lønnen må være variabel. Et forslag, der dog mødte kritik fra flere sider med begrundelsen, at man ikke bør lovgive om lønnen i erhvervslivet.

BRANCHENYT
Læs også