Netanyahu om tiltaler for korruption: De vil falde sammen som et korthus

Israels premierminister kæmper for sit politiske liv. En pagt med det ultra-nationalistiske parti Jødisk Magt skal hjælpe ham med at overleve.

En rasende, snerrende og til tider grådkvalt Benyamin Netanyahu svarede torsdag igen på den israelske statsanklagers beslutning om at tiltale ham for bestikkelse, bedrageri og magtmisbrug. Foto: Gali Tibbon/AFP Israels premierminister Benjamin Netanyahu på vej ud af tv-studiet i sit hjem torsdag aften efter at have holdt  tale til nationen  som svar på statsanklagerens beslutning om at tiltale ham i tre korruptionssager. Foto: Gali Tibbon/AFP Premierminister Benjamin Netanyahu, der her lytter til kabinetsekretær Tzachi Braverman under søndagens regeriingsmøde, er under hårt pres i valgkampen. Hans nye pagt med det ultra-nationalistiske højrefløjsparti "Jødisk Magt" har udløst et ramaskrig både p hjemmefronten og internationalt. Foto: Abir Sultan/Reuters Medlem af "Jødisk Magt", Itamar Ben-Gvir, da han blev arresteret under en protestaktion i 2010 i Jerusalems gamle bydel imod et besøg fra den daværende stabschef i Det Hvide Hus. Foto: Ronen Zvulun/Reuters Den nye alliance mellem Netanyahus to største rivaler, Benny Gantz og Yair Lapid (th), får ifølge meningsmålingerne flere sæder i Knesset end Netanyahus Likud parti, der ellers hidtil har været klart det største. Foto: Jack Guez/AFP Baruch Marzel fra "Jødisk Magt" fotograferet i sidste uge nær sit hjem i byen Hebron på den besatte Vesstbred. Foto: Ronen Zvulun/Reuters

Det var en rasende, snerrende og til tider grådkvalt Benyamin Netanyahu, som torsdag aften på landsdækkende tv svarede igen på den israelske statsanklagers beslutning om at tiltale ham for bestikkelse, bedrageri og magtmisbrug.

»Venstrefløjen ved, at de ikke kan slå mig ved stemmeurnerne,« sagde Netanyahu.

»De har lagt et ekstremt pres på statsanklageren for at få ham til at rejse tiltale, selv om der intet er at komme efter, med det formål at påvirke valget og krone en venstreorienteret regering.«

I talen brugte han gentagne gange ordet »heksejagt« og forsikrede, at alle anklager imod ham er grundløse.

»Hele korthuset vil falde sammen. Det er jeg 4.000 pct. sikker på,« sagde han – med henvisning til at en af sagerne hedder nr. 4.000 – og forsikrede om, at »det er min plan at tjene jer som premierminister mange år endnu.«

Overvind dig selv og vis national ansvarlighed. Træd tilbage.

Benny Gantz, tidl. hærchef og Netanyahus største rival – henvendt til premierministeren

Men korruptionstiltalerne, som kom blot 40 dage før parlamentsvalget den 9. april, er et alvorligt tilbageslag for Netanyahu, der stiller op til sin femte valgperiode. Rent juridisk forhindrer tiltalerne ham ganske vist ikke i at blive premierminister endnu en gang. Kun hvis han bliver dømt, kan han tvinges til at træde tilbage, og det kan ligge år ude i fremtiden.

Men de skærper en valgkamp, som i forvejen havde udviklet sig til den hårdeste i Israel i mange år.

I sidste uge slog Netanyahus farligste rival, den tidligere hærchef Benny Gantz, sig sammen med den tidligere finansminister Yair Lapid i et valgforbund ved navn Blå og Hvid, farverne i det israelske flag.

Tiltaler kan koste fire-fem sæder

Ifølge de seneste meningsmålinger – som er fra før korruptionstiltalerne – stod Blå og Hvid til at vinde 35-36 sæder i Knesset og dermed til at blive Israels største politiske alliance. Mens Netanyahus Likud-parti, der hidtil havde ligget i front, stod til at vinde mellem 26 og 32 sæder.

Nu frygter Likud ifølge egne beregninger, at tiltalerne kan koste dem fire-fem sæder.

Benny Gantz udelukkede torsdag aften ethvert regeringssamarbejde med Netanyahu efter valget.

»Overvind dig selv og vis national ansvarlighed. Træd tilbage,« sagde han i en direkte henvendelse til premierministeren.

»Hvis du kan bevise din uskyld, kan du altid vende tilbage i den offentlige sfære.«

Korruptionssagerne

Netanyahu er anklaget i tre forskellige sager om korruption.

Israels statsanklager forventes i de kommende dage at meddele, om han vil rejse tiltale imod Netanyahu i den mest omfattende, sag 4.000.

I sag 4.000 beskyldes Netanyahu for som kommunikationsminister at have lempet reglerne til fordel for telekommunikationsgiganten Bezeq til gengæld for positiv omtale på Bezeqs nyhedswebsite, Walla. De lempede regler var ca. 280 mio. dollars værd for Bezeq.

I sag 1.000 beskyldes Netanyahu for at have modtaget smykker, dyre cigarer og lyserød champagne fra to udenlandske forretningsfolk til en værdi af flere hundrede tusinde dollars i årene fra 2007 til 2016.

I sag 2.000 beskyldes Netanyahu for at have talt med ejeren af Yediot Ahronot, en af Israels førende aviser, om hvordan han eventuelt kunne begrænse oplaget for én af Yediot Ahronots konkurrenter til gengæld for positiv omtale i Yediot Ahronoth.

Netanyahu gør sig nu heller ingen forestillinger om at samarbejde med Gantz, som han skælder ud for at være afhængig af »arabiske partier, der vil destruere Israel«.

I forventning om at blive tiltalt har han tværtimod satset på nye alliancer med den yderste højrefløj, der vil holde ham ved magten til trods for korruptionstiltalerne.

I sidste uge indgik han en pagt med det ultra-nationalistiske parti Jødisk Magt, som promoverer ekstreme, anti-arabiske holdninger, og det knapt så ekstremistiske højrefløjsparti Jødisk Hjem.

Til gengæld for at de to små partier stiller op på en fælles valgliste, hvilket med stor sandsynlighed vil bringe dem begge over spærregrænsen, har Netanyahu lovet dem undervisningsministeriet, boligministeriet samt to sæder i regeringens sikkerhedsråd.

Ifølge Yohanan Plesner, som er præsident for den jødiske tænketank Israel Democracy Institute, er der tale om simpel, politisk kalkule, der skal sikre, at ikke en eneste, højreorienteret stemme går til spilde.

»Netanyahu vil skabe sig, hvad man kan kalde en tiltale-sikker koalition,« siger Yohanan Plesner til New York Times.

Pagt udløser ramaskrig

Men på hjemmefronten og internationalt har pagten udløst et ramaskrig.

Jødisk Hjem har ganske vist tidligere haft ministre i Netanyahu-regeringen, og Netanyahu har ofte givet små højrefløjspartier uforholdsmæssig stor indflydelse. Men at love ministerposter til Jødisk Magt er at gå for vidt, mener mange, også blandt hans egne støtter.

Selv USA’s mest magtfulde, pro-israelske lobbygruppe, AIPAC, som hidtil har støttet den israelske højrefløj uforbeholdent, kaldte i sidste uge Jødisk Magt for et »racistisk og forkasteligt« parti, som »ikke må legitimeres«.

Lederne i Jødisk Magt kalder sig selv for disciple af den amerikanskfødte, ultra-nationalistiske rabbiner Meir Kahane, som ville forbyde ægteskab mellem jøder og ikke-jøder, udvise alle palæstinensere og indføre et jødisk teokrati i Israel.

Efter at være flyttet tilbage til USA blev Kahane dømt for at fremstille bomber, og i 1990 blev han skudt ned af en egyptisk-amerikaner. Hans Kach-parti, som han grundlagde i 1971, står fortsat på det amerikanske udenrigsministeriums terrorliste. Og i Israel blev det forbudt i 1994, efter at et af dets medlemmer skød og dræbte 29 palæstinensere i en moské i byen Hebron.

Nu har Netanyahu i praksis lukket Kach-partiet ind i varmen ved at indgå en pagt med dets arvtager, Jødisk Magt, siger hans kritikere. Dets politiske program ligner forgængerens:

Jødisk Magt vil annektere de besatte områder på Vestbredden og afviser tanken om en palæstinensisk stat. Det kræver alle Israels »fjender« – i praksis arabere – udvist og ønsker total magt over Tempelbjerget, som er et helligt sted for både jøder, kristne og muslimer. Dets ledere kalder homoseksualitet for »en selvvalgt sygdom« og er imod ægteskab mellem jøder og ikke-jøder.

Ku Klux Klan og nazisme

Det amerikansk-jødiske magasin Forward har sammenlignet Netanyahus pagt med Jødisk Magt med at indgå en aftale med Ku Klux Klan.

Den ortodokse rabbiner Benny Lau fra Jerusalem, som er kendt for at være både »religiøs zionist« og liberal, har i synagogen skabt bestyrtelse på højrefløjen ved at sammenligne ideologien i både Jødisk Hjem og Jødisk Magt med nazismen.

Ifølge politiske analytikere er det imidlertid stadig Netanyahu, der har den bedste chance for at blive premierminister og danne regering efter valget.

»Vi ved, at folk holder sig til deres politiske overbevisning,« siger professor i statskundskab Avraham Diskin til CNN.

»Her taler vi om venstrefløjen imod højrefløjen. For dem på venstrefløjen er tiltalerne endnu et bevis på, at Netanyahu er korrupt. For dem på højrefløjen er de blot yderligere bevis på, at han er forfulgt af eliten.«

BRANCHENYT
Læs også