Dansk lettelse på trods af brexit-told

Smør og svinekød er blandt de få varer, som briterne varsler told på. Dansk Folkeparti vil have regeringen til at protestere overfor Mays regering.

VIBY/LONDON/BRUXELLES

Danske landmænd bliver blandt de allerførste til at mærke konsekvenser, hvis brexit den 29. marts bliver gennemført uden en skilsmisseaftale med EU. Alligevel er der lettelse at spore hos de danske eksportører.

»Det kunne have været meget værre,« siger Lars Albertsen, eksportdirektør i Danish Crown, der forudser prisstigninger for koncernens britiske kunder på 3-6 procent.

Det står klart, efter den britiske regering onsdag satte et stop for års spekulationer ved at offentliggøre de konkrete toldsatser, der vil blive opkrævet på især landbrugsprodukter, men også på varer som biler, tekstiler og keramik fra de øvrige EU-lande.

Storbritannien er det tredjestørste eksportmarked for danske fødevarer, hvilket de seneste to år har fået branchen til at advare om tab af op til 75 procent af eksporten. I det lys er der nu lettelse over, at tolden ikke bliver endnu højere. Eksempelvis bliver satsen 9 euro pr. 100 kg saltet bacon og 20,6 euro pr 100 kg skinke. De fleste smørtyper ligger på 60,5 euro per 100 kg.

Alligevel udløser det britiske træk politisk bekymring i Danmark. Ikke mindst fordi Irland bliver undtaget.

»Regeringen må tage det her op med den britiske regering. Vi skal ikke finde os i at blive den store taber, mens irske landmænd får en konkurrencefordel,« siger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF).

Forskelsbehandlingen mellem Irland og andre EU-lande »er ret åbenlyst i strid« med reglerne i verdenshandelsorganisationen WTO, vurderer professor Alan Winters, direktør for ekspertgruppen UK Trade Policy Observatory.

Også EU-Kommissionen har ifølge en talsmand »bekymringer« over forskellen og vil »nøje studere« planen.

Det er ikke lykkedes at få finans-, udenrigs- eller fødevareministeren i tale. EU-ordfører Jan E. Jørgensen (V) kalder det »ærgerligt, at dansk eksport bliver skadet, men det understreger endnu engang, hvor ulykkelig brexit er.« Han håber fortsat, at briterne ender med at blive i EU.

Det britiske parlament har afvist premierminister Theresa Mays udtrædelsesaftale med EU. Onsdag tilkendegav et flertal i parlamentet, at det også er imod at forlade EU uden en aftale. Torsdag ventes parlamentet at diskutere en udsættelse af brexit. Men da det hele er uvist, forbereder begge sider sig nu intenst på et brud uden aftale den 29. marts.

Læs også