Serier

Efter nyt nederlag lover May afstemning om udskydelse

Udgangspunktet er, at Storbritannien forlader EU uden en aftale, hvis ikke andet aftales, minder May om.

Brexit - britisk farvel til EU

Den britiske premierminister, Theresa May, led onsdag aften endnu et nederlag i det britiske parlament, hvor et flertal stemte for at udelukke, at Storbritannien kan forlade EU uden en aftale.

Kort efter resultatet af afstemningen bekræftede regeringschefen, at der torsdag følger en afstemning om at udskyde brexit.

Regeringen foreslår at udskyde brexit til 30. juni, hvis parlamentet senest 20. marts har godkendt skilsmisseaftalen med EU.

Hun minder også om, at Storbritannien faktisk vil forlade EU uden en aftale, hvis der ikke aftales noget andet.

- Det juridiske udgangspunkt i Storbritannien og i EU-loven er fortsat, at Storbritannien forlader EU uden en aftale, hvis ikke andet bliver aftalt, siger May.

Premierministeren appellerer til, at parlamentet støtter den aftale, som Storbritannien og de andre EU-lande godkendte i november sidste år.

Medlemmerne af Underhuset har stemt den ned med store flertal to gange tidligere.

- Vi kunne forlade EU med den aftale, vi har forhandlet på baggrund af en ny folkeafstemning. Men det kan medføre, at der ikke kommer noget brexit overhovedet, siger May.

Det vil ifølge premierministeren "kunne skade den i forvejen tyndslidte tillid mellem det britiske folk og medlemmerne af Underhuset".

Oppositionslederen Jeremy Corbyn, lederen af Labour, vil søge et samarbejde mellem de to sider af Underhuset.

- Jeg vil holde møder med parlamentarikere i hele Underhuset for at søge at finde et kompromis. At forlænge artikel 50 (EU-traktatens udtrædelsesprodecure) uden et klart mål er ingen løsning, siger Corbyn.

De 27 andre EU-lande har sagt, at den aftale, der er forhandlet på plads, er den eneste mulige. Den nævnte Theresa May også i Underhuset onsdag aften.

Læs også