Serier
0

Underhuset har afvist ny folkeafstemning

Et klart flertal i Underhuset siger nej til en ny folkeafstemning om brexit

Brexit - britisk farvel til EU

LONDON

Et flertal på 334 mod 85 medlemmer af Underhuset i London har afvist et forslag om at udskrive en ny folkeafstemning med det formål at aflyse Storbritanniens udmeldelse af EU.

Den store nederlag afvisning skyldes, at Labours topledelse torsdag eftermiddag meddelte, at partiets parlamentsmedlemmer skulle stemme blankt til forslaget. Da de fleste konservative samtidig stemte imod forslaget, var det dødsdømt.

Forslaget var et ændringsforslag til et forslag fra premierminister Theresa May om at udskyde brexit-dagen den 29. marts, så der bliver tid til at få en brexit-aftale på plads. tool_HTML_brexit-nedtaeller

Var det blevet vedtaget, ville forslaget gøre det til en betingelse for en udskydelse, at udsættelsesperioden skulle være lang nok til at gennemføre en ny folkeafstemning. Det var specifikt understreget, at muligheden for at stemme ”Remain” (forbliv i EU) skulle være på stemmesedlen.

Ændringsforslaget var ikke juridisk bindende, men ville have peget på, at parlamentet ønskede at gå i retning mod endnu en folkeafstemning.

Labour ønsker fortsat officielt en ny folkeafstemning, men valgte af taktiske årsager ikke at gå efter det nu.

»I dag handler det om spørgsmålet om, hvorvidt artikel 50 skal forlænges,« sagde Labours skyggeminister for brexit, Keir Starmer, med henvisning til den artikel i EU-reglerne, som giver en periode på to år til at få en udmeldelse af EU på plads.

Perioden blev for Storbritanniens vedkommende sat i gang den 29. marts 2017 og skal briterne forlade EU den 29. marts 2019 – medmindre en forlængelse vedtages.

Få de seneste erhvervsnyheder med vores nyhedsapp
BRANCHENYT
Læs også