0

Nødstedt krydstogtskib er nået sikkert i havn

Krydstogtskibet "Viking Sky" med 1.373 mennesker om bord mistede lørdag motorkraft i et større stormvejr.

Britiske passagerer fortæller i denne video om oplevelserne på "Viking Sky". Video: Reuters

Passagerer og besætning på det norske krydstogtskib ”Viking Sky” skulle søndag middag være ankommet til Strandkaien i Stavanger. I stedet måtte flere af de 1.393 ombordværende, heraf 915 passagerer, i weekenden indkvarteres på hotelværelser i og omkring byen Molde efter et regulært drama på havet.

Søndag eftermiddag er skibet efter en større redningsaktion nu nået sikkert i havn.

”Viking Sky” var lørdag på vej til Stavanger fra Tromsø, da det sejlede gennem et stormvejr nær Hustadvika ud for Norges kyst. Af endnu uvisse årsager fik det store skib motorproblemer og mistede fremdrift. Den manglende fremdrift betød, at skibet ikke kunne navigere i de høje bølger, som slog mod skibet og sendte det faretruende tæt på land. Kl. 14 lørdag udsendte skibet et nødsignal.

Besætningen forsøgte flere gange at kaste anker, men de første forsøg var forgæves. Ifølge eksperter, som NRK har talt med, var skibet overordentlig tæt på at støde på grund.

»Det er en meget risikabel strækning. Skibet har været skrækkelig tæt på land,« sagde Siri Reimers fra det norske Kartverket, som kortlægger Norges kystområder.

Om "Viking Sky"

Bygget i 2012-2016 af det italienske værft Fincantieri

Søsat i 2017

Længde: 227 meter

Bredde: 28,8 meter

Højde: 14 dæk

Kapacitet: 930 passagerer

Har sejlet i Asien, Caribien, Europa, Middelhavet og Nordeuropa

Kilde: Viking Cruises

Ifølge Siri Reimers vidnede skibets bevægelser på det tidspunkt om, at det havde en smule motorkraft tilbage og dermed med nød og næppe kunne holde sig ude på tilstrækkelig dybt vand. En anden ekspert, NRK søndag konsulterede, vurderede, at det store passagerskib var blot 100 meter fra at gå på grund, og at situationen dermed hurtigt kunne være blevet katastrofal.

»Surrealistisk« situation

Mens besætningen kæmpede med skibet, blev der sendt to redningsbåde ud efter ”Viking Sky”. De måtte dog begge vende om på grund af for høje bølger. Videoer filmet af passagerer og besætning, som blev offentliggjort søndag, viser tydeligt, hvordan ”Viking Sky” blev revet rundt i stormvejret. Passagerer blev ramt i hovederne af flyvende objekter, mens møbler, planter og andre løse genstande rutsjede rundt, da skibet krængede fra side til side. På en af videoerne kan man se bølgerne slå ind over dækket.

Sent lørdag eftermiddag lykkedes det besætningen at kaste anker og stoppe skibets farlige færd samt påbegynde evakueringen af passagererne via helikopter.

Flere af passagererne, som primært bestod af amerikanske og britiske turister, beskrev over for de norske medier situationen som »surrealistisk«.

»Pludselig var der et vindue eller en dør, som gav efter, og en meterhøj bølge skyllede ind. Vandet rev borde, stole, glas og 20-30 personer med sig lige foran mig. Min kone sad lige foran mig, og pludselig var hun væk. Da tænkte jeg: Nu dør jeg,« fortalte amerikaneren Rodney Horgen til NRK.

Jeg har aldrig oplevet noget så skræmmende. Vinden var som i en tornado.

Janet Jacob, passager

En anden passager, Janet Jacob, som var en af de første evakuerede, forklarede til nyhedsbureauet NTB, at også selve evakueringen og helikopterturen tilbage til land var voldsom.

»Jeg har aldrig oplevet noget så skræmmende. Vinden var som i en tornado,« sagde hun.

Mens få passagerer ad gangen blev hejst op til redningshelikopterne, kunne de resterende ombordværende blot vente.

Hjulpet i land

Søndag lykkedes det at få flere af skibets motorer i gang igen, evakueringen blev stoppet, og ”Viking Sky” satte derpå - med hjælp fra slæbebåde - kurs mod havnen i Molde, hvor rederiet Viking Ocean Cruises havde bestilt over 500 hotelværelser til passagerer og besætning.

Rederiets ledelse glæder sig over, at situationen ikke udviklede sig endnu værre.

»I dag er noget af det værste, jeg har været med til, men det ser ud, som om det hele ender godt. Og vi har været heldige, det må vi også tage med. Vi gør det så godt, vi kan, og jeg er stolt af vores besætning,« sagde rederiets bestyrelsesformand Torstein Hagen til norske VG.

Søndag sen eftermiddag ankom ”Viking Sky” helt udramatisk med de resterende passagerer og mandskab til kajen i Molde. Myndighederne oplyser, at mindst tre personer har fået alvorlige skader, mens omkring 20 personer har modtaget lægehjælp.

BRANCHENYT
Læs også