Ursula von der Leyen fik ni stemmer mere, end hun behøvede

Den første kvindelige chef for Europa-Kommissionen er 60 år, læge og økonom og mor til syv. Tysklands nu tidligere forsvarsminister Ursula von der Leyen vandt gyserafstemning i Europa-Parlamentet.

Ifølge en glad og lettet von der Leyen skal EU-Kommissionen arbejde for at forstærke kontrollen ved EU’s ydre grænser, men samtidig skabe et fælles asylsystem, hvor alle deles om opgaverne og udgifterne. Foto: Vincent Kessler/Reuters

Paris

Ursula von der Leyen gik nærmest til yderligheder for at charmere Europas grønne og socialdemokrater med løfter om en stærkere indsats for klimaet og økonomisk retfærdighed.

Strategien førte tirsdag aften til triumf for den 60-årige tidligere tyske forsvarsminister, da et flertal af medlemmer af Europa-Parlamentet godkendte hendes nominering i en hemmelig afstemning med et knebent flertal på 383 stemmer mod 327 stemmer. 22 afholdt sig fra at stemme, og en var blank.

Det magiske tal for von der Leyen var et absolut flertal på 374. Sejren var derfor så kneben, at iagttagere frygter, at den nye chef for kommissionen vil være svækket fra første dag på jobbet. Til sammenligning vandt hendes forgænger Jean-Claude Juncker i 2014 afstemningen med tallene 422 mod 250.

Dagen begyndte godt og sluttede endnu bedre for Ursula von der Leyen, der for et par uger siden til overraskelse for de fleste blev fisket op af hatten som den næste chef for den magtfulde kommission på initiativ af Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Tresproget tale

Tysklands kansler, Angela Merkel, gik med på ideen. Von der Leyen er kristelig demokrat som hende selv, og hun er kvinde, hvilket i årets kabale blev nævnt som en af hovedkvalifikationerne.

Den kommende topchef vidste, at det kunne blive svært. Hendes nominering var upopulær alene af den grund, at de 28 EU-chefer valgte at se stort på parlamentets system med spidskandidater i et felt med den konservative Manfred Weber, socialisten Frans Timmermans og liberale Margrethe Vestager.

I sin hvide jakke trådte den tyske kandidat så tirsdag op på talerstolen og malede i en brandtale sine visioner om et socialt retfærdigt og stærkt Europa. På formfuldendt fransk, tysk og engelsk delte hun løfter og visioner ud til højre og venstre. Hensigten var så åbenlyst at overbevise kritikerne, at det nærmest udløste panderynker i hendes egne rækker.

EU skal gå forrest på verdensscenen i klimakampen, lovede hun. I løbet af sine første 100 dage som kommissionsformand vil hun fremlægge en grøn plan, der ved lov gør Europa til klimaneutralt i 2050.

For det kommende tiår vil von der Leyen frigøre 1.000 milliarder euro til bæredygtighed. Hun kritiserede de nuværende CO-reduktionsmål for 2030 på 40 pct. for ikke at være ambitiøse nok. De skal skærpes til 50 pct. eller måske 55 pct., sagde hun.

Fakta
  • Ursula Gertrud von der Leyen.
  • Født: 8. oktober 1958 (60 år) i Bruxelles.
  • Faderen Ernst Albrecht var embedsmand i EU-Kommissionen og senere ministerpræsident i den tyske delstat Niedersachsen.
  • Ursula von der Leyen er uddannet læge og har i længere perioder af sit liv boet i Belgien, Storbritannien og USA.
  • Hendes politiske karriere startede relativt sent. Hun blev første gang valgt til Niedersachsens parlament i 2003.
  • To år senere gjorde forbundskansler Angela Merkel hende til familieminister.
  • I 2009 overtog hun posten som arbejds- og socialminister.
  • I 2013 blev hun for første gang udpeget som forsvarsminister og blev genudnævnt til posten i 2018. Forlader officielt posten onsdag.
  • Hun er gift med medicinprofessor Heyko von der Leyen. Parret har syv børn.
Kilder: Politico, NTB.

Hun vil sætte ligestilling højt på dagsordenen og sørge for, at der er lige mange mænd og kvinder i kommissionen. Hun vil indføre en europæisk skat på de multinationale internetmastodonter, der lukrerer på de europæiske velfærdssamfund uden at betale til dem.

Ja til lang brexit-frist

Selv om over 500 mio. europæere nu lever i velstand og frihed, erkendte hun, at mange har en følelse af, at politikerne har mistet kontrollen og glemt dem. Men, advarede hun, hverken autoritære ledere eller protektionisme er svaret på deres frustrationer.

Hvis europæerne derimod står sammen og skaber en social retfærdig union med en europæisk mindsteløn og virksomheder, der kan udrydde den alt for store ledighed på 14 pct. af de unge, »kan ingen udefra splitte os«.

Ifølge von der Leyen skal EU-Kommissionen arbejde for at forstærke kontrollen ved EU’s ydre grænser, men samtidig skabe et fælles asylsystem, hvor alle deles om opgaverne og udgifterne.

Tyskeren fortalte om, hvordan hendes familie for fire år siden inviterede en ung syrisk flygtning ind i familien. I dag taler han både flydende tysk og engelsk.

»Han er en inspiration for os alle. Og en dag vil han gerne hjem,« sagde hun og slog så over i tysk om sin far, den tidligere ministerpræsident i Niedersachsen Ernst Albrecht.

»Min far var 15 år, da Anden Verdenskrig sluttede. Han fortalte os om, hvor vigtigt det var, at andre lande efter krigen rakte hånden ud til Tyskland. Da han blev gammel, sammenlignede han Europe med et langt ægteskab og sagde, at kærligheden måske ikke bliver større med årene, men den bliver dybere.«

Endelig afslørede von der Leyen, at hun som kommissionschef vil være indstillet på at forlænge fristen for brexit til efter den nuværende frist den 31. oktober.

Hun sluttede talen med en lang hyldest til det europæiske samarbejde, og før hun på tre sprog råbte et længe leve for Europa, svor hun, at hun vil bekæmpe alle, der vil svække Europa.

Lange klapsalver blev hurtigt afløst af bitter kritik fra mange af de ordførere, der bagefter tog ordet. De var ikke overbeviste om, at den 60-årige tysker er en værdig afløser for luxembourgeren Jean-Claude Juncker i de kommende fem år.

Mens de fleste fra hendes egen konservative EPP-familie udtrykte støtte, tog repræsentanter fra andre grupper på skift afstand. De grønne mener ikke, at Ursula von der Leyen er ambitiøs nok på klimaets vegne. Nogle på det yderste højre beskylder hende for at være en føderalist, mens andre som medlemmerne af Italiens regeringspartier udtrykte støtte.

Modig på EU’s vegne

Afgørende var stemmerne fra den socialdemokratiske og den liberale Forny Europa-gruppe. Efter forsikringer i sidste uge om, at den danske kommissær Margrethe Vestager vil blive en magtfuld næstformand, kom de liberale med om bord, mens det kneb mere med at overbevise ca. halvdelen af socialdemokraterne.

Mandag detaljerede den tyske kandidat i breve til de forskellige grupper sine løfter i håb om at købe socialdemokratiske stemmer for løfter om en europæisk mindsteløn, understøttelse til alle arbejdsløse og elastisk opblødning af EU’s stive budgetregler, der forbyder store underskud.

Efter pres fra Spaniens regeringsleder, Pedro Sanchez, forsøgte landsmanden og lederen af den socialdemokratiske gruppe, Iratxe Garcia Perez, at vride armen rundt på sine partifæller. Taktikken så ud til at virke.

Efter et møde tirsdag eftermiddag oplyste socialdemokrater, at to tredjedele af de 153 socialdemokrater ville stemme for. Medlemmer fra Tyskland, Østrig, Holland, Belgien, Grækenland og Frankrig sagde nej af forskellige grunde. Tyske socialdemokrater protesterede mod von der Leyens virke som forsvarsminister.

Den danske socialdemokrat Christel Schaldemose meddelte derimod på Twitter, at hun ville stemme ja til tyskeren.

Da stemmerne var talt op, kunne Ursula von der Leyen træde frem som vinder. Forinden havde hun afsluttet debatten med et citat fra en græsk statsmand: »Hemmeligheden bag lykke er frihed, og hemmeligheden bag frihed er mod«.

»Lad os være modige på den Europæiske Unions vegne,« sagde EU’s første kvindelige chef for kommissionen.

Da sejren var i hus, knækkede tyskerens stemme, da hun sagde tak til alle, der tror på hende.

BRANCHENYT
Læs også