Obligationer/middag: Renter i nye bundniveauer trods optur for aktier

Nye rentefald på de europæiske obligationsmarkeder vidner om forsat stor underliggende usikkerhed på finansmarkederne onsdag, selv om der er pæne stigninger til aktierne efter nogle dages nedtur afledt af handelskrigen mellem Kina og USA.

Ofte følges stigende aktiekurser med stigende renter som følge af stigende risikoappetit og flytning af penge fra obligationer til aktier, men det er ikke tilfældet onsdag, hvor renterne fortsætter den senere tids fald - til rekordlave niveauer.

Udviklingen skyldes frygt en global recession, og at det vil føre til yderligere lempelser hos centralbankerne verden over.

Onsdag chokerede centralbanken i New Zealand med en uventet stor rentenedsættelse på 50 basispoint til 1 pct., hvor der blot var ventet en nedsættelse på det halve.

Det var en understregning af, hvad der måske også kan ventes fra andre centralbanker.

- Mens New Zealand sjældent registreres på radaren for de europæiske obligationsmarkeder, så understøtter den store rentesænkning følelsen af, at centralbankerne er nødt til at kommer foran kurven i forhold til at agere aggressivt og ikke lade deres valutaer styrkes, siger Christoph Rieger, som er rentechef hos Commerzbank, til Reuters.

Tyske nøgletal har også skuffet onsdag, hvor industriproduktionen viste et fald på 1,5 pct. på månedsbasis i juni mod et ventet fald på 0,5 pct. af økonomerne.

Udviklingen øger ifølge analytikere risikoen for, at den tyske økonomi skrumpede i andet kvartal, skriver Reuters.

- Alt i alt vil vi karakterisere dagens tal for industriproduktionen som katastrofale uden glimt af håb, siger Carsten Brzeski, cheføkonom hos ING i Tyskland, til Reuters.

Herhjemme startede renten på den tiårige danske statsobligation med at falde 2 basispoint til minus 0,51 pct., men ved middagstid er den faldet yderligere til det rekordlave niveau på minus 0,55 pct. - svarende til et fald på 6 basispoint i forhold til tirsdagens slutniveau.

Imens ligger den tiårige tyske rente i minus 0,58 pct. efter et fald på 5 basispoint. Det er 15. dag ud af de seneste 16 med faldende renter - både i Tyskland og herhjemme.

Læs også