Trump: Vi hæver toldsats og sanktionerer tyrkere

USA's præsident har nu offentliggjort kommende sanktioner mod Tyrkiet for landets militæraktioner i Syrien.

Donald Trump mener ikke, at amerikanske tropper bør være engageret i Syrien. Han er dog samtidig utilfreds med Tyrkiets handlinger i landet. Foto: Eric BARADAT / AFP)

Donald Trump har mandag aften offentliggjort en længere meddelelse, der redegør for, hvordan USA vil sanktionere Tyrkiet for dets militære aktioner i det nordøstlige Syrien mod kurdiske styrker.

»Jeg vil snart udsende et præsidentielt dekret som godkender indførelsen af sanktioner mod nuværende og tidligere repræsentanter for den tyrkiske regering, og enhver person som bidrager til Tyrkiets destabiliserende aktioner i det nordøstlige Syrien,« indleder Trump meddelelsen.

I meddelelsen står der også, at USA vil forhøje tolden på stål fra Tyrkiet med 50 pct., og at man lægger samtaler om en ny handelsaftale på køl.

»Jeg er fuldt ud klar til hurtigt at destruere Tyrkiets økonomi, hvis tyrkiske ledere fortsætter ned ad denne farlige og destruktive vej,« afslutter Trump sin meddelelse.

Medlemslandene i EU vedtog tidligere mandag et defacto forbud mod eksport af våben til Tyrkiet. Det sker, efter mange europæiske lande inklusiv Danmark har været stærkt kritiske om de tyrkiske handlinger.

Hidtil har truslen om sanktioner dog ikke fået Tyrkiets præsident Recep Tayip Erdogan til at sende signaler om, at Tyrkiet vil trække sig igen. Man er tværtimod begyndt at trænge længere ind i Syrien.

Tyrkerne har til mål at bekæmpe kurderne i området, fordi man har den opfattelse, at der er lighedstegn mellem de syriske kurdere og det tyrkiske arbejderparti PKK, som er forbudt i Tyrkiet og betragtes som terrororganisation.

Omvendt nærer de syriske kurdere stor sympati i vestlige lande, fordi de har været afgørende i bekæmpelsen af IS i Syrien og fortsat bevogter store fangelejre med IS-medlemmer og deres familier.

USA havde indtil få dage før den tyrkiske offensiv tropper i det nordøstlige Syrien, men man valgte at trække dem ud, hvilket medførte stor kritik af Donald Trump.

I meddelelsen mandag aften skriver Trump, at man holder fast i at holde tropper væk fra det nordøstlige Syrien.

Der bliver dog også skrevet, at man ikke vil trække alle tropper helt ud af landet, men fortsat holde et kontingent tropper i det sydlige Syrien, hvorfra man fortsat vil gå efter rester af IS.

BRANCHENYT
Læs også