Serier

Tusk: Brexit-aftalen er »grundlæggende« parat - men briterne er i tvivl

»Teoretisk set« kan EU acceptere aftalen torsdag, siger Donald Tusk. Også Boris Johnson er forsigtigt optimistisk.

Brexit - britisk farvel til EU
Donald Tusk (t.v.) og Boris Johnson under G7-mødet i Frankrig i august. Foto:  Christian Hartmann/Reuters

En ny brexit-aftale mellem EU og Storbritannien er »i det store hele klar«, og »teoretisk set« kan EU acceptere aftalen torsdag.

Det siger formanden for Det Europæiske Råd Donald Tusk ifølge nyhedsbureauet AFP forud for et EU-topmøde, hvor landenes stats- og regeringschefer skal drøfte brexit.

»I går aftes var jeg parat til at sætte penge på det (at aftalen ville blive godkendt, red.). I dag har der rejst sig visse tvivl fra briternes side,« siger EU-præsidenten.

Også Storbritanniens premierminister Boris Johnson skulle ved et møde onsdag med sine ministre have meddelt, at en aftale næsten er på plads.

»Der er mulighed for at få en god aftale, men vi har ikke nået målet endnu, og der er stadig nogle knaster,« sagde Boris Johnsons talsmand på et pressemøde sent onsdag eftermiddag om premierministerens tale til sine ministre.

EU's chefforhandler Michel Barnier skulle efter planen have talt til EU-lederne om status på brexit-forhandlingerne onsdag eftermiddag. Mødet er dog blevet udskudt flere gange, og den seneste melding lyder, at EU-lederne får besked fra Barnier onsdag kl. 19 dansk tid.

Forhandlerne fra EU og Storbritannien indledte i sidste uge realitetsforhandlinger om en ny brexitaftale. Det skete få timer før udløbet af den frist, briterne havde fået til at komme med et realistisk forslag til en løsning.

Donald Tusk meddelte i sidste uge også, at han havde modtaget »lovende signaler« om brexit fra Irlands premierminister, Leo Varadkar.

Onsdag kom det frem, at den britiske premierminister Boris Johnson havde bøjet sig og accepteret at bede EU om endnu en udsættelse af brexit, hvis parlamentet inden lørdag ikke har godkendt exit-aftalen.

Boris Johnson har tidligere udtalt, at han »hellere ville ligge død i en grøft« end at bede EU om udsættelse og har siden sin tiltrædelse flere gange fastslået, at Storbritannien ville forlade EU den 31. oktober - uanset om der lå en godkendt aftale eller ej.

Den linje satte parlamentet dog en stopper for i september, da det vedtog en lov uden om premierministeren, som skulle forhindre et "no deal"-brexit og tvinge Boris Johnson til at bede EU om en udsættelse.

Hvis en aftale mellem Storbritannien og EU falder på plads, vil den britiske regering fremlægge et lovforslag om udtræden af EU. Det vil kunne komme til afstemning ved en særlig samling i parlamentet lørdag.

Flere konservative parlamentsmedlemmer gav onsdag udtryk for, at de ikke vil lægge sig fast på at støtte aftalen, før de har set den endelige aftaletekst.

Læs også