Ny brexit-aftale møder modstand i London

Labour afviser at støtte brexit-aftale, men EU's chefforhandler har forstået på Boris Johnson, at han selv tror på det. Mette Frederiksen glæder sig over aftalen.

Det nordirske parti DUP afviste allerede aftalen, inden den var offentliggjort, og den position fastholder partiet.
Alligevel fastslår EU’s chefforhandler Michel Barnier, at han har tillid til, at Boris Johnson kan samle flertal for aftalen i London. Foto: Henry Nicholls/AFP

Selv om den britiske premierminister Boris Johnson glæder sig over en nye brexitaftale, så er der ikke umiddelbart udsigt til, at den kan blive godkendt i det britiske parlament, som efter planen skal tage stilling på lørdag.

Labours leder Jeremy Corbyn udtaler – ikke overraskende – at det store oppositionsparti ikke kommer til at stemme for. Aftalen virkede »ringere« end Theresa Mays aftale, som tre gange blev afvist af Underhuset, udtaler Corbyn:

»Det udløser et ræs mod bunden i forhold til arbejdstageres rettigheder og beskyttelsen af vores fødevarer og miljø. Det her samler ikke landet,« lyder det.

Corbyen ønsker en ny folkeafstemning om denne aftale, mens Liberaldemokraternes leder Jo Swinson heller ikke overraskende afviste aftalen:

»De næste dage vil afgøre retningen for vores land i generationer frem i tiden. Jeg er mere opsat end nogensinde på at få stoppet brexit. Vi vil forsøge at gøre alt, hvad vi kan for at få en folkeafstemning om aftalen,« siger hun.

Det nordirske parti DUP afviste allerede aftalen, inden den var offentliggjort, og den position fastholder partiet.

Alligevel fastslår EU’s chefforhandler Michel Barnier, at han har tillid til, at Boris Johnson kan samle flertal for aftalen i London.

»Jeg var en del af telefonsamtalen mellem premierministeren og Juncker i morges, hvor vi godkendte aftalen. Her sagde premierministeren, at baseret på denne aftale har han tillid til sin evne til et få et flertal,« siger Barnier .

Frederiksen glæder sig

Aftalen er faldet på plads efter intense slutforhandlinger i denne uge.

»Vi har en god ny aftale, som tager kontrollen tilbage,« skriver Boris Johnson på Twitter.

»Hvor der er vilje, er der vej. Der er en aftale,« skriver EU-kommissionens præsident Jean-Claude Juncker samme sted.


Aftalen kom mindre end fire timer før åbningen af det EU-topmøde, hvor de øvrige 27 EU-stats- og regeringschefer efter planen skal tage stilling til den senere i dag.

Det er dog stadig et åbent spørgsmål, om aftalen kommer for sent til at de kan nå det. En time inden Johnsons meddelelse briefede en EU-embedsmand journalister i Bruxelles om, at hverken Det Europæiske Råd i Bruxelles eller de 27 hovedstæder havde fået indsigt i den endelige tekst.

»Indtil nu har vi set meget tålmodighed fra hovedstæderne. Men jeg vil tro, at tiden løber ud på et tidspunkt, hvor en af lederne vil sige, at det altså er en juridisk tekst, som mine embedsmænd må have tid til at læse, inden jeg kan godkende den,« sagde embedsmanden.

I en umiddelbar kommentar til Ritzau siger statsminister Mette Frederiksen (S), at det er »glædeligt, at forhandlerne ser ud til at være enige.«

»Jeg er villig til at strække mig ret langt, for at vi kan få en ordentlig aftale,« siger hun.

Også Boris Johnson vil gerne videre, indikerer han:

»Nu skal parlamentet se at få Brexit gennemført på lørdag, så vi kan komme videre til andre prioriteter som leveomkostningerne, NHS (det britiske sundhedsvæsen, red), voldelige kriminalitet og vores miljø,« skriver Johnson i sit tweet.

EU’s chefforhandler Michel Barnier indledte torsdag middag et pressemøde med en undskyldning for, at det startede et par minutter forsinket

»Tålmodighed er en dyd. Og brexit er tålmodighedens skole. Jeg har ladet jer vente et par ekstra minutter, fordi jeg ville have den juridiske tekst offentliggjort. Den er nu tilgængelig,« sagde han.

Aftalen kan ses her.


BRANCHENYT
Læs også