Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Britisk regering tabte kritisk afstemning

Boris Johnson tabte med 322 mod 308 stemmer.

Brexit - britisk farvel til EU
Boris Johnson vandt den første afstemning tirsdag aften, men tabte den anden og vigtigste. Video: Reuters

Den britiske regering tabte tirsdag aften en afgørende afstemning, der kan udskyde brexit til efter den 31. oktober - premierminister Boris Johnsons absolutte deadline.

Dermed styrer Storbritannien formentlig mod en total politisk krise, om end det efterhånden er svært at finde tillægsord, der er stærke nok til at beskrive det historiske kaos i Westminster. Konsekvenserne kan blive et nyvalg.

Parlamentet ville ikke godkende regeringens stramme tidsplan for debat om Boris Johnsons dugfriske brexitaftale med EU. Der var afsat tre dage til at diskutere og stemme om den omfattende lov, der skal ratificere premierministerens mindre end en uge gamle aftale. Det var alt for lidt tid, mente et flertal.

Premierministeren truede tidligere tirsdag med at trække hele lovforslaget tilbage, hvis ikke parlamentet stemte for.

Alligevel tabte regeringen med stemmerne 308 mod 322.

Premierminister Boris Johnson tog ordet efter nederlaget og meddelte, at han fastholder beslutningen om at forlade EU med månedens omgang, uden dog nærmere at afsløre, hvordan det skal foregå.

Samtidig vil han tage kontakt til EU for at undersøge, hvordan de tilbageværende medlemslande vil agere.

Efter at have sundet sig meddelte den konservative Jacob Rees-Mogg, som sætter regeringens dagsorden i Underhuset, at parlamentet nu vender tilbage til en mere hverdagsagtig dagsorden, nemlig fortsat debat om åbningstalen og som sædvanligt lukkedag på fredag.

Det understreger Johnsons beslutning om at sætte lovgivningsprocessen på pause, selv om regeringen tidligere på aftenen vandt en anden afstemning, som betyder, at Boris Johnsons aftale reelt har fået en første godkendelse, så den kan gå videre til den næste lovbehandling.

Det i sig selv er en stor sejr i det lange og forkludrede brexitforløb, hvor Johnsons forgænger, Theresa May, tre gange har fået varianter af sin aftale stemt ned i Underhuset.

Labour rakte dog hånden frem og åbnede for forhandlinger med regeringen om en ny tidsplan.

Ifølge regeringens tidsplan skulle implementeringslovgivningen gennem systemet i lyntempo, så alt kunne være på plads i tide til at forlade EU den 31. oktober. Men med tidsplanen stemt ned er alt oppe i luften igen, og det bliver svært for premierministeren at overholde sit løfte om at trække landet ud af EU inden månedens udgang - selv om Johnson har erklæret, at han hellere vil ligge død i en grøft end at bryde tidsfristen.

Boris Johnsons oprindelige løfte var, at Storbritannien skulle ud den 31. oktober, uanset set om der forelå en aftale med Bruxelles eller ej. Men en afværgelov fra oppositionen tvang ham i weekenden til at søge om endnu en brexitudsættelse i Bruxelles, og derfor er alternativet til en aftale ikke længere et hårdt brexit, men at det hele endnu en gang bliver udsat. Det sidste forudsætter dog, at de 27 tilbageværende medlemslande bakker enstemmigt op om det.

Hvad der skal ske nu, er helt oppe i luften. Det politiske kaos i London er blevet om muligt endnu mere kaotisk.

BRANCHENYT
Læs også