Revisor overhørte advarsel: Revisionsselskab skrider til opsigelse efter svindelsag i Forsvaret

I begyndelsen af 2019 modtog en revisor fra revisionsselskabet BDO en underretning fra en whistleblower om svindelsagen i Forsvaret. Han reagerede ikke og er nu blevet opsagt.

Statsrevisorerne Henrik Thorup (DF), Klaus Frandsen (RV), Villum Christensen (LA), Frank Aaen (EL), Britt Bager (V) og Flemming Møller Mortensen (S) afholdt fredag pressemøde om sagen om mulig svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Skandalesagen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) har nu kostet en revisor jobbet. Det oplyser revisionsselskabet BDO til Jyllands-Posten.

»En intern undersøgelse har vist, at en af vores revisorer, primo 2019, modtog en henvendelse fra en whistleblower omhandlende indicier på formodede uregelmæssigheder i den pågældende sag. Revisoren forholdt sig ikke til denne information. På den baggrund har vi opsagt samarbejdet med den pågældende medarbejder med øjeblikkelig virkning,« udtaler adm. direktør Stig Holst Hartwig i en mail til Jyllands-Posten.

Han igangsatte i sidste uge den interne undersøgelse, efter at den mulige svindelsag kom til offentlighedens kendskab.

Jeg sendte ham al den dokumentation, jeg siden sendte til Rigsrevisionen.

Karsten Ravnsgaard, whistleblower i sagen om mulig svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse

Det er whistlebloweren Karsten Ravnsgaard, som gik til revisoren fra BDO og siden til Rigsrevisionen med sin viden. Den 32-årige revisoruddannede vestjyde blev i 2018 ansat som økonomiansvarlig i el-virksomheden Søndergaard El A/S i Holstebro og konstaterede, at noget var galt med regnskaberne og Forsvarets måde at købe ind på.

En række indkøb blev ifølge Ravnsgaard bogført i »et skyggeregnskab«, hvorfra projektledere fra FES bl.a. indkøbte dyre PH-lamper, håndstøvsugere, køkkener og droner, har han forklaret til Jyllands-Posten.

Han har forklaret, at han forsøgte at råbe sin chef op for at få standset, hvad han betragtede som ulovligheder, men at intet skete. Derefter gik han til firmaets revisor gennem mange år, en revisor fra BDO.

»Jeg sendte ham al den dokumentation, jeg siden sendte til Rigsrevisionen,« siger Karsten Ravnsgaard, men kunne konstatere, at intet skete.

Efter at have opsagt sin stilling i Søndergaard El A/S gik han derfor til Rigsrevisionen.

El-firma afviser svindel

Søndergaard El A/S udsendte mandag en pressemeddelelse, hvori direktør Brian Søndergaard afviser at kende til nogen former for svindel. Han oplyser, at Forsvaret har haft penge til gode hos Søndergaard El A/S, som bl.a. er brugt til at indkøbe en pizzaovn, en drone eller el-arbejde til kasernen.

»Søndergaard El har aldrig haft mistanke om, at enkelte personer skulle have beholdt nogle af disse varer personligt. Søndergaard El har aldrig fået personlige gaver eller andet af Forsvaret. Søndergaard El har aldrig fået nogen ekstra gevinst ud af samarbejdet med Forsvaret,« skriver Søndergaard El A/S i pressemeddelelsen.

Rigsrevisionen udsendte fredag sin beretning om sagen, hvor den bl.a. fandt store problemer med dokumentation og kontrol af indkøb i FES. I en anden sag fra 2016, som intet har med Søndergaard El A/S at gøre, er fem mænd - herunder to tidligere ansatte i FES - tiltalt for bl.a. bestikkelse og bedrageri for over 1,7 mio. kr.

Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få kontakt til den nu afskedigede revisor.

BRANCHENYT
Læs også