Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til alle lande

Hele verden er nu omfattet af Udenrigsministeriets skærpede rejsevejledning som følge af coronavirus.

Corona rammer verden
Udenrigsminister Jeppe Kofod meddeler, at alle ikke-nødvendige udlandsrejser nu frarådes, og at danskere på rejser i udlandet bør komme hjem hurtigst muligt. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Hele verden bliver nu som minimum farvet orange på Udenrigsministeriets verdenskort.

Ministeriet fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser over hele kloden. Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod på et pressemøde sammen med direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice, Erik Brøgger Rasmussen.

»Lad mig sige det helt klart: Overvejer man at rejse til udlandet, så lad være. Er man i udlandet, så kom hjem hurtigst muligt,« siger Jeppe Kofod.

Opfordringen gælder som udgangspunkt en måned frem til 13. april, men kan blive forlænget.

Det ekstraordinære tiltag skyldes bekymring for, at danskere strander på rejser, fordi flere lande skærper deres rejserestriktioner for at mindske smittespredning.

Hvad betyder det, at et land er orange?

Fra fredag og en måned frem fraråder de danske myndigheder alle ikke-nødvendige rejser i hele verden på grund af Covid-19, som af Verdenssundhedsorganisationen WHO betegnes som en pandemi.

Det vil sige fra fredag den 13. marts og til og med påskeferien, som slutter mandag den 13. april.

Derudover råder myndighederne alle danskere til at komme hjem fra udlandet hurtigst muligt, medmindre man bor i det land, man er i.

Udenrigsministeriet regner med, at omkring 100.000 danskere befinder sig i udlandet.

  • I øjeblikket betegner Udenrigsministeriet en række områder som højrisikoområder. De er markeret med rød. Det gælder fire regioner i Italien, hele Iran, dele af Sydkorea, Hubei-provinsen i Kina og Tyrol i Østrig.
  • For alle andre lande bruger Udenrigsministeriet betegnelsen orange.
  • Befinder man sig i udlandet, opfordrer Udenrigsministeriet til, at man rejser hjem med det samme for ikke at risikere at strande.
  • Hvis man har spørgsmål til hjemrejsen skal man kontakte sit forsikringsselskab eller rejseselskab.
  • Hvis man ikke kan rejse ud, kan man kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcentral hele døgnet.
  • Alle rejsende opfordres til at tilmelde sig danskerlisten. Den er den hurtigste måde for Udenrigsministeriet at sende information om det land, man måtte befinde sig i.

Kilde: Udenrigsministeriets Borgerservice

»Beslutningen er taget ud fra et hensyn til at stoppe smitte, men også for at undgå, at danskere strander i udlandet, hvis andre lande lukker for udrejse,« siger Jeppe Kofod.

Opfordringen om at komme hjem til Danmark hurtigst muligt gælder ikke for danskere, der er fastboende i udlandet. Er man i tvivl skal man kontakte nærmeste danske ambassade eller konsulat.

I forvejen fraråder Udenrigsministeriet fuldstændig alle rejser til en række lande, hvor coronavirus er i voldsomt udbrud. Fx Iran, Hubei-provinsen i Kina, flere regioner i Norditalien samt dele af Sydkorea, som er ”røde områder”.

Udenrigsministeriet har løbende skærpet rejsevejledningerne i takt med, at coronasmitten har bredt sig til en verdensomspændende pandemi.

Erik Brøgger Rasmussen siger til spørgsmålet om, hvorfor myndighederne ikke tidligere har opfordret danskere til at rejse hjem eller helt undlade udrejse:

»Vi har brugt de data, der var tilgængelig. Der var ikke nogen, der kunne have forudset, at det ville udvikle sig, som det gjorde.«

Borgerservice skønner, at der kan være op mod 100.000 danskere i udlandet. De vil som udgangspunkt kunne arrangere hjemrejse via deres rejse- eller flyselskab, lyder det fra Jeppe Kofod.

Når man vender hjem fra et ”rødt” land, skal man i karantæne i 14 dage. Det er ikke nødvendigt fra ”orange” lande.

BRANCHENYT
Læs også