Serier

Danmark åbner grænserne yderligere

Regeringen har besluttet helt at åbne grænsen for beboere i Slesvig-Holsten samt kærester og forlovede i andre Schengenlande.

Corona rammer verden
Personer med bopæl i Slesvig-Holsten kan fra den 15. juni frit rejse ind i Danmark. Foto: Martin Lehmann

Regeringen har besluttet helt at åbne grænsen for beboere i Slesvig-Holsten. Personer med bopæl i Slesvig-Holsten kan således fra den 15. juni rejse ind i Danmark uden at opfylde kravet om et anerkendelsesværdigt formål.

De skal alene dokumentere, at de bor i Slesvig-Holsten, oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

»Sønderjylland og Slesvig-Holsten er tæt forbundne. Danskere og tyskere er vant til at færdes uhindret over grænsen i det daglige. Derfor er det glædeligt, at vi nu kan vende tilbage til et mere normalt grænseområde, hvor folk i grænselandet igen kan rejse frit,« siger justitsminister Nick Hækkerup.

Samtidig åbnes der for besøg fra kærester, forlovede, bedsteforældre og børn fra andre EU- og Schengenlande samt Storbritannien, ligeledes pr. 15. juni.

»Det har været en hård tid for bl.a. kærestepar, der har været adskilt på grund af grænserestriktionerne. Vi tager nu et skridt på vejen mod en mere normal hverdag,« siger justitsministeren.

Også erhvervsrejser og jobsamtaler vil blive føjet til listen over anerkendelsesværdige formål for EU- og Schengenborgere samt briter. Det vil også være muligt for folk, der ejer sommerhus, ferielejligheder, både, fastliggerplads på en dansk campingplads eller kolonihaver i Danmark at rejse ind for at tage ophold dér.

Det vil også være muligt at rejse gennem Danmark i transit.

Spørgsmålet om kærestebesøg har ligget en række af Folketingets andre partier meget på sinde. Både Venstre, De Radikale, SF og Enhedslisten har lagt pres på regeringen for at tillade besøg fra kærester af alle nationaliteter.

»Vores holdning er, at kærester skal have lov at mødes, og vi presser gerne på for det,« lød det eksempelvis tirsdag fra SF's Karina Lorentzen Dehnhardt til Jyllands-Posten.

Det ønske bliver altså nu delvist imødekommet af regeringen. Kærester og forlovede fra lande uden for Schengen og Storbritannien må dog foreløbig vente med at få lov til at rejse ind i Danmark.

Af pressemeddelelsen fremgår det også, at regeringen arbejder på »en snarlig regional åbning« til Sydsverige samt en åbning til Finland.

Justitsministeriet har dog også noteret, at der - hvis udviklingen giver anledning til det - kan blive stillet særlige krav til personer, der indrejser fra områder, som udgør en særlig smitterisiko.

BRANCHENYT
Læs også