Støttepartier: De resterende feriepenge skal først ud til næste år

Regeringen er under pres for at udbetale alle danskernes indefrosne feriepenge. Men der er ikke flertal for at gøre det allerede i år. Ifølge SF og Enhedslisten skal udbetalingen ske i to omgange.

Hvis man har en månedslån på 35.000 kr. før skat, har man ca. 52.000 kr. til gode i feriepenge før skat.

Feriepengene skal ud, hvor de hører hjemme: i danskernes lommer. Men det er ikke realistisk at udbetale alle fem ugers indefrosne feriepenge i ét hug. I stedet skal udbetalingen deles op, så de første tre ugers feriepenge kommer nu, mens de sidste to uger først kommer i begyndelsen af 2021.

Det mener regeringens støttepartier Enhedslisten og SF, som til gengæld allerede nu kræver, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard indkalder Folketingets partier til forhandlinger om, hvordan − og ikke mindst hvornår − de resterende to ugers indefrosne feriepenge kan blive udbetalt.

»Det er vigtigt, at folk derude ved, at pengene kommer, så de kan få ro om deres økonomi,« siger beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF).

Så mange feriepenge har du til gode

Din månedsløn før skat i hele kr.:
Programmering: Boy Repenning

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Jette Gottlieb, er enig.

»Jeg synes bare, at ministeren skal se at få indkaldt til nogle forhandlinger hurtigst muligt, så vi kan finde ud af, hvornår udbetalingen af de sidste to uger kan træde i kraft uden at spænde ben for de første tre ugers feriepenge,« siger hun.

Tre uger bliver udbetalt

I forvejen er det aftalt, at man kan få tre ugers indefrosne feriepenge udbetalt fra oktober for at skubbe gang i forbruget under coronakrisen.

Ifølge TV 2 presser et politisk flertal uden om regeringen dog på for, at også de sidste to ugers feriepenge bliver udbetalt hurtigst muligt. Både SF og Enhedslisten er med i dette alternative flertal sammen med partierne i blå blok.

Men Jette Gottlieb advarer mod at udbetale alle fem uger i ét hug. Det vil medføre bøvl og risiko for en masse tilbagebetaling, da mange virksomheder endnu ikke har indberettet, hvor mange feriepenge danskerne står til at modtage. Sidste frist for dette er først den 31. december.

Desuden vil det risikere at forsinke hele udbetalingen af de første tre ugers feriepenge, hvis den nuværende ordning skal laves om i sidste øjeblik, mener Jette Gottlieb. En realistisk løsning er derfor at udbetale de sidste to ugers feriepenge i februar 2021, mener hun.

»Det er mit umiddelbare gæt,« siger hun.

Karsten Hønge nævner januar eller februar som gode bud. Han peger på, at fordelen ved to separate runder er, at staten kan udligne forskellene, hvis der er blevet udbetalt for meget eller for lidt i den første runde.

Peter Hummelgaard siger til TV 2, at regeringen er klar til at forhandle, når det er endeligt afklaret, hvad danskerne har til gode i feriepenge.

»Regeringen har intet ønske om at opbevare danskernes penge,« siger ministeren.

Topskat vil ramme tusindvis

Men inden man begynder at lægge alt for store indkøbsplaner, kan det være klogt at kaste et blik på forskudsopgørelsen. Flere danskere risikerer nemlig et skattesmæk, hvis de vælger at få udbetalt feriepengene.

Ifølge nye beregninger fra den liberale tænketank Cepos vil antallet af topskatteydere næste år stige med ca. 61.000 personer, hvis de takker ja til de sidste to ugers feriepenge. Det skyldes, at udbetalingen vil sende dem over topskattegrænsen, som i dag er på ca. 577.000 kr. Indtægter herover beskattes i snit med 56 pct. i stedet for 43 pct.

Allerede i år vil ca. 85.000 personer ramme topskattegrænsen, hvis de vælger at få udbetalt de første tre ugers feriepenge, viser Cepos’ beregninger.

Tænketankens cheføkonom, Mads Lundby Hansen, anbefaler derfor, at feriepengene bliver beskattet med en flad skat på 38 pct., så færre skal betale topskat.

Men det bliver ikke med Enhedslistens støtte, fastslår Jette Gottlieb:

»Mit svar er nej. Vi går ind for topskat, fordi vi mener, at når man har pengene, så betaler man skatten,« siger hun.

Muligheden for at få udbetalt indefrosne feriepenge er opstået, fordi Danmark den 1. september er overgået til en ny ferielov. I den forbindelse har lønmodtagere fået indefrosset fem ugers opsparet ferie, som samlet løber op i omkring 100 mia. kr.

Det er frivilligt, om man vil have de første tre ugers feriepenge udbetalt, og det skal man i så fald søge om inden den 1. december. Alternativt bliver de automatisk udbetalt, når man når folkepensionsalderen.

BRANCHENYT
Læs også