Serier

Med kun to åbne lande råber rejsebranchen på regionale rejsevejledninger

Rejsebureauernes interesseorganisation kritiserer ny nedlukning og skoser regeringen for at være for langsom med at udarbejde en ny model, der tager højde for smittetallene i landenes enkelte regioner.

Corona rammer verden

Den danske rejsebranche er langt fra tilfreds med den opdaterede rejsevejledning, Udenrigsministeriet har offentliggjort på et pressemøde torsdag eftermiddag. Her fortalte udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at hele Europa - pånær Norge og Grækenland - nu er farvet orange som følge af smittestigninger over det meste af kontinentet.

»Der er stadig intet sundhedsmæssigt belæg for fastholde de meget restriktive rejsevejledninger, og jeg er særdeles trist over igen at se en helt ”orange” verden. Det kunne sagtens have set væsentligt bedre ud, hvis Udenrigsministeriet allerede nu havde udarbejdet de regionale rejsevejledninger, som vi har efterspurgt i flere måneder,« siger Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, i en pressemeddelelse.

Den nye rejsevejledning betyder, at danskere kun kan rejse til Grækenland og Norge på såkaldt "ikke-nødvendige" rejser, mens der altså skal være et vist niveau af nødvendighed forbundet med en rejse, hvis den skal foretages til ethvert andet europæisk land.

Dansk Rejsebureau Forening er stærkt utilfreds med, at der endnu ikke er kommet en model for regionsopdelte rejsevejledninger. Med en sådan ordning ville man f.eks. kunne holde visse regioner af et større land som Tyskland åbne for danske rejsende, hvis smittetallene tillader det. Med den nuværende model farves hele Tyskland i stedet orange baseret på landets samlede smitteudvikling.

Sådan er rejsereglerne under coronakrisen

Udenrigsministeriet har torsdag opdateret sine rejsevejledninger, så det nu er meget få lande, hvor Udenrigsministeriet ikke fraråder unødvendige rejser til.

På nær Norge, Grækenland, Slesvig-Holsten i Tyskland og fem svenske regioner fraråder ministeriet nu ikke-nødvendige rejser til resten af verden.

Bliv klogere på, hvordan rejsereglerne er her:

  • Udenrigsministeriets rejsevejledninger er, som navnet antyder, vejledende.
  • Der er altså tale om anbefalinger, og du ryger hverken i fængsel eller får en bøde, hvis du ikke følger dem.
  • Hvis man vælger at rejse til et land, som Udenrigsministeriet fraråder at rejse til på grund af landets høje smittetal, så anbefaler ministeriet, at man går i karantæne i 14 dage, eller til man er blevet testet negativ for covid-19, når man vender hjem.
  • Man skal være opmærksom på, at der kan gå et stykke tid, fra man bliver smittet, til man kan blive testet positiv, og derfor kan det være en god idé både at blive testet, når man vender hjem og igen et par dage senere.
  • Selv om selvisolation bare er en anbefaling fra myndighederne, kræver flere arbejdspladser, at du kan fremvise et negativt prøvesvar, inden du vender tilbage til arbejdspladsen.
  • Hvis du planlægger at rejse til et land, hvor Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til, skal du være opmærksom på, hvad der ligger bag ministeriets anbefaling.
  • Det er nemlig ikke nødvendigvis et højt smittetal. Finland har selv indført rejserestriktioner for indrejsende fra Danmark, og derfor fraråder ministeriet ikke-nødvendige rejser dertil.
  • Folk fra lande, hvor Udenrigsministeriet fraråder unødvendige rejser til, kan kun rejse til Danmark, hvis de har det, som ministeriet kalder et anerkendelsesværdigt formål. Det kan for eksempel være, hvis ens kæreste eller kone bor i Danmark, eller hvis man skal på erhvervsrejse eller til jobsamtale.

Kilder: Udenrigsministeriet og Statens Serum Institut.

Den 20. oktober gav udenrigsministeren tilsagn om, at en model for regionale rejsevejledninger kunne være på plads inden for en måned. Dansk Rejsebureau Forening appellerer i pressemeddelelsen til, at Udenrigsministeriet »hurtigtst muligt og senest den 15. november« indfører en model for regionale rejsevejledninger.

»Den 15. november er det til orientering næsten 3 måneder siden, at en række partier i Folketinget aftalte med regeringen, at den skulle iværksætte arbejdet med regionale rejsevejledninger,« skriver rejsebureauernes interesseorganisation i pressemeddelelsen.

BRANCHENYT
Læs også