Serier

Få overblikket: Krav om mundbind udvides til alle indendørs steder med offentlig adgang

Mette Frederiksen har netop præsenteret nye og skærpede restriktioner gældende fra på mandag.

Corona rammer verden
Corona-pressemøde i Statsministeriet. Fredag aften var de velkendte skikkelser tilbage bag pultene. Foto. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Statsministeriet har indkaldt til pressemøde om corona i Spejlsalen i Statsministeriet på Christiansborg, fredag den 23. oktober 2020.

Den stigende covid-19-smitte i samfundet udgør nu så alvorligt et problem, at regeringen igen tager skrappe midler i brug for at bremse spredningen.

Efter et døgn, hvor der er registreret det højeste smittetal, siden man begyndte at teste for coronavirus, talte statsminister Mette Frederiksen igen til nationen fra Spejlsalen i Statsministeriet.

Coronaen er tilbage med fuld styrke, og vi risikerer at miste kontrollen, hvis ikke der handles nu, fastslog hun.

»Det, vi gør nu hver især, kommer til at afgøre, hvordan vi - hele Danmark - kommer igennem det her,« sagde hun.

Derfor indfører regeringen en række nye restriktioner. Samtidig forlænges de nuværende restriktioner frem til 2. januar. Det gælder f.eks opfordringen til at arbejde hjemme, hvis det er muligt.

Få overblikket over de vigtigste punkter her:

1

Krav om mundbind indendørs

Fra på torsdag den 29. oktober bliver det et krav, at man skal bære mundbind eller visir på alle indendørs steder med offentlig adgang.

Det vil sige i butikker, storcentre, på ungdomsuddannelser og på kultursteder med mere.

Kravet gælder foreløbigt frem til 2. januar 2021, så danskerne skal altså forberede sig på, at julehandlen i år kommer til at foregå med mundbind.

Arbejdspladser er ikke omfattet af kravet. Til gengæld opfordrer myndighederne til, at så mange som muligt arbejder hjemmefra.

Her skal mundbindet på
Her er nogle af de steder i det offentlige rum, der skal bæres mundbind eller visir:
  • Ungdomsuddannelser, voksen- og videregående uddannelser. Må tages af i undervisningen.
  • Kulturinstitutioner såsom biblioteker og museer.
  • Biografer. Må tages af, når man sidder ned.
  • Supermarkeder.
  • Sygehuse og læger.
  • Partybusser.
  • Al offentlig transport.
  • Restauranter, caféer og barer. Mundbind må tages af, når man sidder ned.

2

Forbud mod salg af alkohol efter kl. 22

Fra på mandag den 26. oktober vil det ikke længere være muligt at købe øl, sprut eller vin i butikker og kiosker efter kl. 22.

Siden barer og restauranter har skullet lukke kl. 22, har døgnåbne kiosker som 7-Eleven ellers oplevet lange køer af kunder, der ville købe alkohol efter barernes lukketid.

Dermed har folk kunnet forsyne sig og holde festen kørende til langt ud på natten, selvom anbefalingen har været at slutte senest kl. 22.

Men fra mandag lukkes der altså for al salg af alkohol efter kl. 22.

3

Forsamlingsforbud sænkes til 10

Forsamlingsforbuddet over hele landet bliver sænket fra 50 til 10 personer. Det sker fra på mandag og skal foreløbigt gælde i fire uger.

Siden september har det maksimalt været tilladt at samles 50 personer. Der er dog visse undtagelser fra forbuddet.

For begravelser udendørs og idrætsaktiviteter for børn og unge gælder eksempelvis et loft på 50 personer.

Koncerter og konferencer må samle op til 500 personer, hvis personerne sidder ned i retning mod en scene, et lærred, en bane eller lignende.

Professionel idræt må maksimalt have 500 tilskuere siddende. Det samme gælder gudstjenester i kirker eller andre religiøse forsamlinger.

4

Se maks. 10 forskellige mennesker

Myndighederne opfordrer til at begrænse hvor mange personer, man mødes med. Man bør generelt ikke se flere end 10 forskellige personer uden for egen husstand, lyder opfordringen.

I forvejen har myndighederne anbefalet, at man forsøger at begrænse sin sociale omgang med andre mennesker mest muligt.

Personer som man naturligt møder på job, i skolen, til fritidsaktiviteter eller i hjemmet tæller ikke med i ”boblen” på ti personer.

Mette Frederiksen understreger, at det er et meget indgribende tiltag, men at det er nødvendigt for at begrænse vores sociale kontakter i en periode.

Regeringens prioritet er at holde holde virksomheder, arbejdspladser skoler, uddannelser, daginstitutioner og butikker åbne. Men til gengæld skrue ned for de sociale arrangementer, forklarer hun.

5

Smittetal sætter rekord igen

Efterårets opblusning af coronasmitten vokser fortsat og endda kraftigt. Siden torsdag er der registreret 859 nye coronasmittede, viser dagens opdatering fra Statens Serum Institut.

Det er det højeste registrerede smittetal i Danmark, siden man begyndte at teste for corona. Dermed har smittetallet sat trist rekord to dage i træk. Torsdag var der registreret 760 nye tilfælde af covid-19.

Tre personer med sygdommen er døde det seneste døgn, hvilket bringer det samlede danske dødstal under pandemien op på 697 personer.

125 personer er aktuelt indlagt, heraf 18 på intensiv afdeling og 13 i respirator.

Kontakttallet er nu steget til 1,2. Det vil sige, at ti smittede personer i gennemsnit smitter 12 andre. Dermed er epidemien voksende.

6

Mundbind i offentlig transport året ud - mindst

Kravet om at bære mundbind i den kollektive trafik kommer til at gælde året ud, og formentlig også i en »rum tid« derefter. Det meddelte transportminister Benny Engelbrecht tidligere fredag.

»Som minimum vil det fortsætte i hvert fald året ud og formentlig også længere,« sagde han.

Mundbindskravet blev indført fra 22. august, og siden da har det været obligatorisk at bære mundbind eller visir i alle typer offentlig transport samt på stationer og perroner. Børn op til 12 år og eksempelvis personer med vejrtrækningsbesvær er dog undtaget.

Borgere opfordres fortsat til at medbringe håndsprit, rejse uden for myldretiden eller tage cyklen, hvis det er muligt.

Engelbrecht opfordrede også danskerne til i videst muligt omfang at planlægge deres kommende julerejser anderledes i år, så de travleste rejsedage bliver spredt mere ud.

Læs også