Forside

Reaktioner på stramninger: Thulesen Dahl raser, Lars Løkke tvivler, Skipper finder mundbind frem

Det er piblet frem med reaktioner fra politikere, efter der fredag aften blev annonceret nye restriktioner.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen på fredagens pressemøde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Et forsamlingsloft på 10 personer. Ingen alkoholsalg efter klokken 22. Flere mundbind - mange flere mundbind.

Sådan lød nogle af de vigtigste konklusioner om nye coronarestriktioner, da statsminister Mette Frederiksen flankeret af blandt andet Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm og Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut afholdt pressemøde fredag aften.

De nye - i nogle øjnes vidtrækkende - restriktioner, har affødt et væld af reaktioner fra hele det politiske spektrum.

En af de første på banen fredag aften var Venstres folketingsmedlem og fhv. statsminister Lars Løkke Rasmussen, der i livlig debat og med adskillige opdateringer på Twitter lod forstå, at han er skeptisk.

»Smitterekord og voldsomme restriktioner. Men er det på et rigtigt og oplyst grundlag? Forholdet smittede/testede (smitteprocenten) er faldet voldsomt. Antal smittede ville have været 4 - 5 gange højere, hvis forårets tal var gældende. Så er det i virkeligheden en rekord?,« skrev Lars Løkke Rasmussen blandt andet på Twitter, hvor han gjorde det direkte klart, at han ikke er tilhænger af nyt forsamlingsforbud og mundbindskrav.

Venstres formand Jakob-Ellemann Jensen deler Løkkes skepsis, kunne man fredag aften læse på Twitter.

Jeg vil love, at vi gør alt, hvad der står i vores magt, for at bringe Danmark bedst muligt gennem en krise, verden ikke har oplevet før

Mette Frederiksen, statsminister

Fra regeringens normale støtter i SF har der lydt en del mere opbakning - sådan da. For undervisningsordfører Jacob Mark synes, at der er noget, der ikke helt giver mening.

Han finder det mærkeligt, at der nu skal være et forsamlingsloft på 10 personer, men at man for eksempel i skoler og gymnasier stadig skal kunne sidde over 30 personer samlet i ét lokale.

»Jeg bakker op om restriktive tiltag. Jeg bakker op om regeringens forsigtighed. Jeg bakker op om forebyggelsen. Men jeg forstår ikke logikken her. Hvorfor sørger man ikke for at klasserne og holdene bliver mindre ligesom i foråret i den periode, hvor forsamlingsforbuddet bliver sænket?« skriver han på Facebook.

Partileder Pia Olsen Dyhr bakker op om ordførerens vinkel på de nye tiltag.

Fra modsatte side af Folketinget hos Dansk Folkeparti er der en mere ligefrem tilgang fra formand Kristian Thulesen Dahl, som decideret angriber regeringens fremfærd.

»Vi skal have demokratiet genindført, så det ikke alene er ét parti med regeringsmagt pt, som indskrænker danskernes frihed! Sådanne vigtige beslutninger skal basere sig på beslutninger i Folketinget! Af et flertal. Ikke kun en orientering kort tid før pressemøde!« lyder det således fra DF-formanden på Twitter.

Hans oppositionskollega Søren Pape Poulsen fra De Konservative er ligeledes kritisk.

»Selvfølgelig skal vi holde afstand, bruge mundbind og den sunde fornuft. Men den sunde fornuft forlades, når der fastholdes regler om, man ikke må sidde stille og roligt på en restaurant kl. 22.00,« skriver Søren Pape Poulsen på Facebook, hvor han kommer med flere eksempler på ting, der i hans øjne ikke giver mening.

Et indspark fra SF's finans- og erhvervsordfører Lisbeth Bech-Nielsen.

Enhedslistens bannerfører Pernille Skipper erklærer for sit vedkommende, at situationen er »voldsomt frustrerende.« Hun beder dog alle sine følgere på Facebook om at tage de nye tiltag til sig og gøre alt for at slå coronaen ned.

»Ja, det er voldsomt frustrerende. Jeg gider heller ikke mere. Men vi ved mere nu. Vi kan mere nu. Så hvis vi tager det alvorligt, kan vi klare det. På med mundbindene. Find en lille gruppe mennesker og lav en social bobbel. Få julefrokosterne over i virtuelle rum. Jeg håber, at du finder fællesskabsfølelsen frem (igen). Nu skal vi (stadig) stå sammen,« skriver hun blandt andet.

Fra regeringens side har blandt andet sundhedsminister Magnus Heunicke også valgt at kommentere yderligere på situationen, udover det, han havde at sige på selve pressemødet.

Han deler blandt andet en erklæring om opbakning fra Lægeforeningens formand Camilla Rathcke, »der bakker fuldt op om nye tiltag for at bremse epidemien.«

Heunicke har også delt et opslag fra De Radikales sundhedsordfører Stinus Lindgreen, som kalder nye tiltag »rettidig omhu.«

»Hvis man venter, mister man kontrollen. Det er epidemiens grundlæggende matematik. En accellererende vækst skal undgås - ellers er både de menneskelige og økonomiske omkostninger for store. Se blot ud over landets grænser,« skriver Stinus Lindgreen blandt andet i det budskab, som er blevet delt.

Mette Frederiksens seneste opdatering på Facebook om corona.

Statsminister Mette Frederiksen valgte også selv at sende en ny Facebook-opdatering ud efter pressemødet. I denne lover hun fuld indsats. Her er nogle af ordene fra statsministeren i opdateringen:

»Jeg ved godt, at vi – som myndigheder og politikere – har et helt særligt ansvar. For at være så tydelige i vores kommunikation som muligt. For at sikre nogle ordentlige varsler, når vi indfører nye tiltag. Og for at skabe så meget logik i beslutningerne, som det nu engang er muligt.«

»Jeg kan ikke love, at vi altid lykkes med det. Men jeg vil love, at vi gør alt, hvad der står i vores magt, for at bringe Danmark bedst muligt gennem en krise, verden ikke har oplevet før.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.