Mogens Jensen trækker sig som minister

Fødevareminister Mogens Jensen oplever ikke længere, at han har den fornødne tillid, og derfor trækker han sig fra posten, siger han til DR Nyheder.

Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Mogens Jensen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fødevareminister Mogens Jensen oplever ikke længere, at han har den fornødne tillid fra Folketinget, og derfor trækker han sig som minister.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse

»Da jeg har den klare vurdering, at jeg ikke længere har den tilstrækkelige opbakning blandt et flertal af Folketingets partier, har jeg i dag meddelt Statsministeren, at jeg ønsker at udtræde af regeringen,« udtaler Mogens Jensen, der samtidig kaster en smule lys over den varslede redegørelse om hele forløbet om coronasmitte i mink, der efter planen skal offentliggøres onsdag.

»Jeg oversender i dag mine redegørelser for dels forløbet omkring beslutningen om at aflive alle mink i Danmark og dels de tiltag der konkret er taget for at standse smittespredningen på minkfarme siden udbruddet i juni måned. Om den første redegørelse vil jeg sige, at det her klart fremgår, at mit ministerium har begået fejl i forbindelse med, at regeringen meldte beslutningen ud om at aflive alle mink i Danmark. Det har jeg tidligere beklaget. Det beklager jeg igen og tager ansvar for,« lyder beskeden fra Mogens Jensen.

Kritikken er især gået på regeringens manglende lovhjemmel til at slå alle mink uden for zoner med coronasmitte.

Mogens Jensen har været fødevareminister siden juni 2019. Han er tillige minister for fiskeri, ligestilling og minister for nordisk samarbejde. Mogens Jensen havde på forhånd via sit ministerium meddelt, at han ikke ville kommentere sin håndtering af minksagen, før onsdagens redegørelse fra ministeriet var offentliggjort. Denne redegørelse er onsdag middag endnu ikke offentliggjort.

Flere ministre har trukket sig efter mistillid

Det er ikke første gang, at en siddende minister bliver væltet af mistillid fra et flertal i Folketinget.

Her er nogle af de seneste eksempler:

  • I 2006 trækker familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K) sig som følge af den såkaldte kødskandale.

Sagen handlede om, at danske myndigheder havde svigtet i kontrollen med fødevarebranchen. I visse tilfælde blev der solgt kød, der var flere år gammelt.

  • I 2013 trækker justitsminister Morten Bødskov (S) sig i forlængelse af en såkaldt nødløgn over for Folketingets retsudvalg.

Sagen handlede om, at da Morten Bødskov skulle forklare en aflysning af retsudvalgets tur til Christiania i 2012, brugte han en anden forklaring end den rigtige. Det skete af hensyn til Politiets Efterretningstjeneste (PET).

  • I 2016 trækker miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) sig på grund af den såkaldte landbrugspakke.

Sagen handlede om, at Eva Kjer Hansen havde præsenteret et regnestykke for Folketinget, der viste, at der blev udledt mindre kvælstof i alle årene fra 2016 til 2021. Men regnestykket lagde flere eksperter efterfølgende afstand til.

Kilde: Ritzau

Fra regeringens støtteparti SF er der opbakning til Mogens Jensens beslutning, som partiet på forhånd havde varslet, at man ikke længere havde tillid til.

»Klogt at Mogens Jensen trækker sig. Der var ingen andre veje frem. Det har jeg også meddelt statsministeren tidligere i dag. Nu skal vi i gang med at bygge tilliden op - det er der brug for,« skriver partiformand Pia Olsen Dyhr på Twitter.

Også Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund kalder det for »fornuftigt«, at Mogens Jensen har trukket sig.

»Nu har vi ikke set redegørelsen endnu, men jeg har rigtig, rigtig svært ved at se en forklaring på, hvorfor han har siddet så alvorlige advarsler fra sundhedsmyndighederne overhørig,« siger han på et pressemøde onsdag middag.

Hos oppositionspartierne Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er man tilfreds med fødevareministerens beslutning, men partierne mener samtidig ikke, at sagen dermed er lukket.

»Det er statsministeren, der har det reelle ansvar. Kommissionsundersøgelse nu,« skriver Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup på Twitter, mens Liberal Alliances Alex Vanopslagh retorisk spørger, hvordan regeringens støttepartier stadig kan have tillid til statsministeren, når man ikke har tillid til fødevareministeren.

I sin pressemeddelelse meddeler Mogens Jensen desuden, at regeringens strategi for at bekæmpe spredningen af coronavirus blandt minkbesætninger har bygget på »klare sundheds-og veterinærfaglige anbefalinger«.

»Med dette har der kun været et formål: nemlig at standse Covid-19-smitten i og fra mink, fordi den er en trussel mod folkesundheden,« siger han som svar på kritikken af regeringens strategi.

BRANCHENYT
Læs også