Coronavaccine fra Oxford viser 70 procents effekt

Mulig svensk-britisk vaccine mod corona har i foreløbig analyse vist en 70 procents effekt.

Den britiske regering har ifølge tv-stationen BBC allerede bestilt 100 millioner doser - altså svarende til vaccine af 50 millioner mennesker. Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Den svensk-engelske medicinalvirksomhed AstraZeneca har mandag fremlagt de foreløbige resultater af sine forsøg med en potentiel coronavaccine.

Her viser bundlinjen, at modtagerne af vaccinen har 70 procent færre coronatilfælde end modtagerne af placebo i forsøget.

Det oplyser AstraZeneca i en meddelelse til de finansielle markeder.

Men under overskriften på studiet har AstraZeneca, der har arbejdet sammen med Oxford University, gjort et lidt overraskende fund.

Selskabet har forsøgt sig med forskellige doseringer. Vaccinekandidaten gives i to omgange. I en gruppe på omkring 2700 patienter har studiet forsøgt med en halv dosis i første omgang og en fuld dosis en måned senere.

I den første del af studiet fik modtagerne af vaccinen 90 procent færre coronatilfælde.

I en anden del af studiet fik modtagerne fuld dosis både i første og anden omgang. Her var der 62 procent færre coronatilfælde i den gruppe, der fik vaccinerne, sammenlignet med placebo-grupperne. Denne del af studiet havde omkring 8900 deltagere.

EU-lande har aftaler om 1,2 milliarder vaccinedoser

EU-landene har eller er på vej til at indkøbe vacciner fra en række selskaber, hvis vaccinerne ender med at komme på markedet.

Aftalerne sikrer over 1,2 milliarder doser af mulige coronavacciner.

Danmark har besluttet at tiltræde en forhåndsaftale om indkøb af vaccine, som EU har indgået med en række selskaber.

Læs mere om dem her:


CureVac:

Forventer at indlede fase 3-forsøg hen mod slutningen af året. Selskabet venter selv at have en godkendelse næste sommer.

EU har underskrevet en kontrakt om køb af 225 millioner doser.


Pfizer/BioNTech:

Var de første til at fremvise positive resultater af fase 3-forsøg, hvor vaccinen beskyttede i mere end 90 procent af tilfældene.

Studiet begyndte i juli og har over 43.000 deltagere. Pfizer ventes at søge om en nødgodkendelse i USA i tredje uge af november.

EU har underskrevet en kontrakt om levering af 200 millioner doser med mulighed for yderligere 100 millioner. Heraf er der reserveret vaccine til cirka to millioner danskere.


AstraZeneca:

Foreløbige resultater fra forsøg med selskabets potentielle coronavaccine har vist, at modtagere af vaccinen havde 70 procent færre coronatilfælde end modtagere af placebo.

Forsøget fortsætter og skal udvides til op til 60.000 deltagere i USA, Japan, Sydafrika, Kenya og Latinamerika.

Selskabet er i gang med at søge betingede tilladelser flere steder i verden.

EU har lagt billet ind på 300 millioner doser med mulighed for yderligere 100 millioner.


Sanofi/GSK:

Vaccinen testes i øjeblikket i fase 1 og 2. EU har sikret sig 300 millioner doser.


Johnson & Johnson:

Fase 3-forsøg blev indledt i september på op mod 60.000 testpersoner.

EU har sikret sig 200 millioner doser med mulighed for yderligere 100 millioner.


Derudover er EU i dialog med Moderna:

Vaccinen testes i øjeblikket i fase 3 med 30.000 testpersoner. I de indledende undersøgelser har den vist en effektivitet på 94,5 procent.

EU forhandler med Moderna om køb af 80 millioner doser og mulighed for yderligere 80 millioner.

Det kan være vanskeligt at sammenligne de forskellige vacciners effekt direkte. Det skyldes blandt andet, at der kan være forskel på, hvordan de forskellige studier er sammensat.


Kilder: Lægemiddelstyrelsen, EU-Kommissionen, virksomhederne

Sammenlagt har vaccinen vist en 70 procents effekt.

- Disse fund viser, at vi har en effektiv vaccine, der kan redde mange liv, siger professor Andrew Pollard, der er leder af vaccineforsøg på Oxford University.

- Spændende nok har vi fundet, at et af vores dosisregimer måske har en 90 procents effektivitet, og at hvis dette dosisregime benyttes, vil flere mennesker kunne blive vaccineret end planlagt.

Ifølge BBC har vaccinen den fordel, at den kan opbevares ved køleskabstemperatur. Det gør, at den nemmere kan distribueres til andre dele af verden.

Det er i modsætning til blandt andet vacciner fra Moderna samt Pfizer og Biontech. De skal opbevares ved langt lavere temperaturer. Derudover er AstraZeneca-vaccinen betydeligt billigere end de øvrige, rapporterer BBC.

AstraZeneca noterer i sin meddelelse, at studiet er udført på personer i Storbritannien og Brasilien, og at resultaterne for begge doseringsregimer er statistisk signifikante.

Studiet skal nu fortsætte og udvides til op til 60.000 deltagere i USA, Japan, Sydafrika, Kenya og Latinamerika.

Der er ikke registreret nogle alvorlige tilfælde af bivirkninger for deltagerne.

AstraZeneca går nu i gang med at søge betingede tilladelser flere steder i verden.

Den britiske regering har ifølge tv-stationen BBC allerede bestilt 100 millioner doser - altså svarende til vaccine af 50 millioner mennesker.

BRANCHENYT
Læs også