»Jeg opfatter det som et forsøg på bestikkelse – en pose penge, så jeg holder min kæft«

Da energiselskabet Better Energy søgte om tilladelse til at rejse en solcellepark på borgmesterens jord i Guldborgsund, var det med et løfte om at droppe projektet, hvis ikke der var folkelig opbakning. En underskriftindsamling og mange protester senere holder Better Energy fast i projektet. »Det er, som om de tror, at vi er nogle idioter, som de kan købe ud,« mener en lokal borger.

Niels Sørensen bor i den lille landsby Grænge på Lolland. Han og en lang række af byens øvrige indbyggere har fået tilbudt 75.000 kr. under forudsætning af, at en solcellepark på markerne omkring byen kommer op at stå. Markerne ejes af byens borgmester, som vil tjene mange millioner på projektet.

Der har været fredeligt i landsbyen Grænge på Lolland i nogle år, efter at de sidste gravemaskiner i begyndelsen af 1990’erne var færdige med at grave forurenet jord væk fra parcelhushaverne langs landevejen.

Virksomheden Dansk Kabelskrot havde udledt bly og kobber fra grunden midt i byen, og det havde for alvor sat Grænge på landkortet og udløst demonstrationer, inden Dansk Kabelskrot blev lukket, og direktøren idømt en fængselsstraf. Borgere i Grænge fortæller i dag, at byen siden har rejst sig, og det samme har huspriserne til dels. Det er igen blevet et sted, hvor man kan slå sig ned på egnen vest for Nykøbing Falster...

Læs også
Top job