Dansk ambassadør skal bane vej for militærindsats mod pirater

Regeringen håber at samle international støtte til en indsats, der skal sikre skibstrafikken vest for Afrika.

Dansk ambassadør i Holland bliver særlig repræsentant for maritim sikkerhed. Der er betydelige problemer med pirateri i Guineabugten. Foto: Antony Njuguna/Reuters

Regeringen øger indsatsen mod pirateri i Guineabugten i skikkelse af en særlig repræsentant for maritim sikkerhed, oplyser Udenrigsministeriet.

Jobbet skal varetages af Danmarks ambassadør i Holland, Jens-Otto Horslund. Han tager opgaven med det samme - ved siden af sine forpligtelser i Holland.

Håbet er ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at den særlige repræsentant kan være med til at bane vej for en senere militær indsats. Den vil skulle hjælpe til at sikre den kommercielle skibsfart vest for Afrika.

- Forhåbningen er, at vi kommer i mål med en fælles militær indsats. Det skal den særlige repræsentant bidrage til, siger Kofod i en skriftlig udtalelse.

Regeringen har været i dialog med rederierne om situationen i Guineabugten, der ligger på den vestlige side af Afrika. Blandt andet ud for Nigeria, hvor der har været store problemer med pirater.

- Det er afgørende, at vi får samlet opbakning til et internationalt militært samarbejde i Guineabugten. Det er baggrunden for, at jeg ad flere omgange har rejst ønsket på internationale møder og gennem bilaterale kontakter, siger Kofod.

Administrerende direktør i Danske Rederier Anne H. Steffensen påpeger også vigtigheden af et samarbejde.

- Danmark kan ikke stå alene med opgaven om at sikre retten til fri sejlads i Guineabugten, og den nye ambassadør vil spille en afgørende rolle i at skaffe opbakning til en internationalt ledet operation, siger hun i en pressemeddelelse.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) mener, at samarbejdet vil skabe en militær ramme og sikre, at indsatsen kan forsætte over længere tid.

Ifølge forsvarsministeren har der været korrespondance med andre maritime lande, som har interesse i en indsats, siden september 2020.

Bramsen ønsker ikke på nuværende tidspunkt at sætte navne på de mulige samarbejdslande.

- Jeg har en forhåbning om, at der kommer feedback på det her i starten af året. Jeg skal have samtaler med en række forsvarsministre, siger hun.

Bramsen forventer, at der vil være drøftelser og etablering af samarbejdet i 2021, så der kan sendes bidrag afsted i starten af 2022.

13. januar blev "Mærsk Cardiff" angrebet syd for Nigeria. I slutningen af 2020 var "Mærsk Cadiz" og "Torm Alexandra" udsat for lignende angreb. Det er alle danske skibe, som sejler under Singapores flag.

BRANCHENYT
Læs også