Serier

Astrazeneca skuffer: Forventer forsinkelser af coronavaccine til Danmark og resten af EU

Selskabet bekræfter, at der kommer færre doser til Europa end forventet.

Corona rammer verden
Vaccinen fra AstraZeneca er endnu ikke godkendt af EU, men forventes at blive det inden månedens udgang. Foto: Punit Paranjpe/AFP

Vaccineproducenten Astrazeneca kommer til at skuffe EU-landene med færre vacciner end forventet.

Det bekræfter Astrazeneca over for Financial Times uden at redegøre præcist på problemets omfang.

Starten på leveringerne bliver ikke forsinket, men »de første mængder« vil »blive lavere end oprindeligt forventet på grund af reduceret udbytte på et produktionsanlæg i vores europæiske forsyningskæde.«

»Vi kommer til at levere et tocifret millionantal doser i februar og marts til EU, mens vi vil fortsætte med at øge vores produktionsvolumen,« oplyser Astrazeneca til mediet.

Statens Serum Institut (SSI) kan ifølge DR endnu ikke svare på, hvordan det præcist vil påvirke den danske tidsplan for vaccinationer.

Historien kom tidligere fredag frem i østrigske Oe24, der kunne berette, at Østrig nu er stillet i udsigt, at landets lovede levering på 2 mio. doser i første kvartal af 2021 falder til 509.000.

Danmark har indgået aftale om 3,9 mio. doser i alt fra Astrazeneca, og disse vacciner skulle have givet Danmarks vaccinationsindsats et løft i februar.

I sin seneste vaccinationskalender har Sundhedsstyrelsen indregnet 650.000 doser fra en unavngiven leverandør, som styrelsen dog har bekræftet er Astrazeneca.

Firmaets vaccine er endnu ikke godkendt af EU, men forventes at blive det inden månedens udgang. Forventningen er, at landene indenfor et par uger efter godkendelsen vil begynde at modtage doserne.

Vaccinerne er den helt store flaskehals, og leverandørerne kan slet ikke følge med efterspørgslen. De danske sundhedsmyndigheder har en ambition om at kunne vaccinere op til 100.000 danskere om dagen.

Det vil kræve en tidobling af leverancerne i forhold til, hvordan det ser ud i dag.

Nyheden kommer kort tid efter, at også Pfizer-Biontech har skuffet Danmark og de øvrige lande i EU’s indkøbsordning med beskeden om, at man midlertidigt skruer ned for leverancerne i indeværende uge. Samlet set vil firmaet ifølge SSI levere 10 pct. færre doser end forventet i 1. kvartal.

Jyllands-Posten arbejder på at få en kommentar Statens Serum Institut.


BRANCHENYT
Læs også